Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

vineri, 14 ianuarie 2011

Fosile din colectia mea

       Din pacate colectia mea de fosile este redusa ca numar de exemplare si diversitate,in mare si datorita faptului ca am acordat atentie deosebita mineralelor si pentru ca pe piata de la noi fosilele sunt rare si la preturi ce depasesc deseori bunul simt.
       Oricum,natura a fost darnica cu acest pamant romanesc,asa incat fosile se pot gasi frecvent,iar in unele locuri chiar abunda.Daca stiti unde sa cautati si sa interpretati o harta geologica va puteti duce direct la tinta,dar foarte multe descoperiri sunt facute la intamplare.De altfel, localnicii care traiesc in aceste zone fosilifere s-au obisnuit cu prezenta lor si au diverse legende despre ele:serpi impietriti,banuti de piatra...Aveti totusi grija unde cautati fosile caci unele locuri sunt protejate prin lege,reprezentand rezervatii naturale geologice,paleontologice sau complexe.In poze puteti vedea fosilele din colectia mea grupate pe categorii.

lemn opalizat-silicifiat.Acesta provine din Romania,de undeva din jud.Harghita si reprezinta vechi copaci care datorita conditiilor fizice si chimice s-au transformat in opal.Varsta estimata 2-4 mil.ani.

amoniti.majoritatea de varsta Jurasica (180 mil.ani),din Franta,Germania,Madagascar,Anglia.Unul singur este de varsta Cretacica.Interesant este ca unii sunt piritizati.

in ultima poza trilobiti Cambrieni (510 mil.ani),Ordovicieni (480 mil.ani),devonieni (380 mil.ani),un coprolit de testoasa Cretacica (80 mil.ani),un lemn fosil de varsta Triasica din padurea pietrificata Arizona (250 mil.ani),Gryphaea Jurasic inf.) plante fosile in diatomit (Miocen,15 mil.ani).De asemenea se poate vedea si un peste fosil de varsta Oligocena (25 mil.ani),de la Piatra Neamt.Pentru mai multe detalii intrebati sau vedeti articolul "Colectia mea-fosile".


Interesant este faptul ca spre deosebire de minerale,toate aceste fosile au fost candva fiinte vii,care au trait,s-au hranit si s-au inmultit,ramanand impietrite pe vecie.Este o emotie deosebita sa tii in mana ramasitele unei fiinte care a trait cu multe milioane de ani inaintea nostra si chiar inaintea dinozaurilor...Voi reveni in curand cu descrierea principalelor rezervatii si puncte fosilifere din Romania.

22 de comentarii:

  1. Când imi explici fiecare fosilă în parte din colecție? Interesantă colecția de fosile!

    RăspundețiȘtergere
  2. Maine bunicul meu o sa-mi trimita niste fosile asemanatoare cu ale tale. Abia astept!
    Florin , colectia ta de fosile este extraordinara!
    Bravo si felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  3. florin ai o colectie de fosile extraordinara!
    Bravo si felicitari!
    Maine bunicul meu o sa-mi trimita prin posta si mie niste fosile asemanatoare ca ale tale.Cred ca wikendul viitor o sa le pun pe blog(deoarece toata saptamana merg la scoala si nu prea am timp sa intru pe blog, doar lunea deoarece am informatica:)!)Abia astept!!:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc mult pentru apreciere! Cand faci rost de fosile te rog sa mi le arati si mie,poate te ajut sa le identifici.

    RăspundețiȘtergere
  5. O sa pun imagini pe blogul meu cu ele.
    Din pacate,bunicul meu nu mi le-a mai trimis...
    Dar o sa te anunt cand mi le aduce...dar oricum luna asta tr. sa mi le trimita.
    Astazi am primit de la cineva doua roci,numai ca nu stiu cum se numesc.Ma ajuti te rog ,sa `indentific` denumirea lor?
    O sa pun wikendul acesta poze cu ele:).

    RăspundețiȘtergere
  6. Daca le recunosc, te ajut cu placere...

    RăspundețiȘtergere
  7. Imi place foarte mult colectia ta de fosile. Imi plac mai mult fosilele decat mineralele (dar asta nu inseamna ca mineralele nu sunt interesante). Din nefericire nu detin nicio fosila, deoarece asa cum ai spus si tu preturile lor sunt foarte piperate. Oricum felicitari pentru colectie :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumesc mult!Eu cumpar unele fosile pentru colectie,dar ele pot fi gasite si in natura.Am sa public in curand principalele zone fosilifere din tara.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ce fosila e cea din dreapta jos, ultima poza?

    RăspundețiȘtergere
  10. Este un peste fosil Oligocen,din sisturile disodilice de la Piatra Neamt.

    RăspundețiȘtergere
  11. Multumesc de raspuns.
    Aveti idee de unde se pot cumpara fosile de pesti in Romania, la preturi rezonabile?

    RăspundețiȘtergere
  12. Fosile de pesti nu am auzit sa se vanda pe undeva,doar daca gasesti pe la vreun colectionar.Cel mai bine e sa le gasesti tu,sunt destule in sisturile disodilice Oligocene din Carpatii Orientali si Subcarpati.

    RăspundețiȘtergere
  13. Un loc mai exact prin Orientali? Am fost de foarte multe ori pe Defileul Muresului, intre Deda si Toplita, pe Valea Bistrei, in Stanceni Neagra, Stanceni Mestera, Toplita, Deda Bistra... dar nu m-a dus capul sa caut ceva... plus ca poate nici nu as fi gasit ceva.
    Tocmai ca cel mai satisfacator moment e acela cand le gasesti personal...

    RăspundețiȘtergere
  14. La Piatra Neamt,pe muntele Pietricica si Cozla si la Suslanesti,Arges.Dar atentie ca sunt rezervatii naturale protejate.

    RăspundețiȘtergere
  15. Adica nu ai voie sa iei roci de acolo? Ca de distrus si aruncat gunoaie nici nu vine vorba. :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Ok, bine de stiut.
    Multumesc de lamuriri!

    RăspundețiȘtergere
  17. Cam la ce pret poate achizitiona un peste fosil ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Depinde de marime,detalii de conservare si varsta geologica.Pe ebay gasesti si incepand de la 10 dolari.Numai ai grija sa nu cumperi din China...

      Ștergere
  18. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  19. Buna ziua!Unde locuiesc in Spania am gasit pe munte(la cca.1700m alt.)o stanca plina de fosile de scoici.Erau imprimate in stanca si se putea observa cat de veeeeechi erau!Mie imi place la nebunie sa descopar astfel de lucruri preistorice.Cum vezi cam cati ani poate avea o fosila?Trebuie sa le trimit la vreun laborator special?Multumesc si felicitari pentru colectie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut! Ma bucur sa aud de aceasta decoperire.Ai reusit sa colectezi vreun esantion? Pentru a vedea exact varsta unei fosile trebuie analize speciale de laborator,lucru foarte dificil de realizat...ar mai fi o varianta,dar mai putin precisa...cauta harti geologice detaliate ale regiunii respective.

      Ștergere