Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

luni, 4 octombrie 2010

Cum se formeaza fosilele?

       Daca ati cautat vreodata cu atentie roci si minerale in natura,probabil ati gasit deseori si resturile unor plante sau animale ca au trait acum multa vreme pe Pamant.V-ati intrebat vreodata ce plante sau animale reprezinta,in ce mediu si cand au trait?Cu ajutorul acestor fosile se pot afla date importante despre creaturi disparute inaintea aparitiei oamenilor si despre mediul in care traiau.
       Dar ce este o fosila?Prin fosila se intelege orice rest organic,impresiune sau urme ale manifestarii fiziologice,care se pastreaza in rocile sedimentare ale scoartei.Fosilizarea reprezinta totalitatea proceselor fizico-chimice si biologice care au adus organismele,sau numai parti ale lor in stare fosila.Pentru ca un rest vegetal sau animal sa fie fosilizat este necesar sa fie inglobat rapid in substante conservante sau in sedimente,oprind in felul acesta actiunea distrugatoare a agentilor externi si de asemenea sa fi avut in constitutia sa si parti scheletice tari,de natura minerala.Se cunosc mai multe tipuri de fosilizare.

  • Conservarea in stare initiala-se realizeaza daca dupa moarte,organismul ajunge imediat intr-un mediu conservant,mai special in care sa fie oprite procesele de descompunere.Astfel de medii conservante sunt:gheata,rasina,ozocherita,asfaltul,sarea,turba,concretiuni silicioase,etc.



























  • Mumifierea-are loc in conditii de climat cald si arid cand cadavrele sunt supuse deshidratarii rapide si complete.
  • Incrustarea se intalneste frecvent in zonele cu izvoare bicarbonatate si in bazinele lacustre,cand resturile organismelor sunt acoperite cu o crusta calcaroasa formata prin precipitare de carbonat de calciu,care muleaza perfect corpurile.
  • Mineralizarea-inlocuirea partiala sau totala a componentilor chimici originali din scheletul organismelor (tesuturi,cochilii,oase) prin alti compusi mai stabili.Prin mineralizare resturile fosile pot fi silicifiate calcifiate,piritizate,fosfatizate,limonitizate.

  • Tipare-Resturile fosile prinse in sedimente pot fi distruse prin dizolvare ,ramanand imprimate in roca tiparele suprafetelor interne sau externe.
  • Impresiuni-In roci fine,pelitice se pastreaza imprimate partile moi ale corpului animalelor (meduze,viermi,insecte,pesti) sau frunzele si alte parti ale plantelor.



























  • Urme de viata-Sunt marturii ale activitatii fiziologice a organismelor:urme de pasi,urme de adapostire,de hranire,de deplasare,etc.
  • Asociatii fosile-Se refera la paleobiocenoze,adica la descoperirea in acelasi loc a mai multor resturi fosilifere,apartinand unor organisme diferite,care ar fi putu face parte sau nu din acelasi biotop.

3 comentarii:

  1. ma bucur ca in romania mai exista colectionarei la fel de fanatici ca mine si ca nu sunt pe cale de disparitie,colectionez fosile de la 5 ani si acum am 12,am vizitat multe zone fosiliere din romania despre care va rog sa mai facetzi articole,am fost mai ales la Rapa cu Papusi si in muntii Macin,facetzi si voi articole despre ele si o sa vedetzi cata fauna si flora fosilizata e acolo!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru articol; este la obiect, contine informatii bune si poze frumoase, de buna calitate care sa completeze explcatiile. Este frumos lucrat.

    RăspundețiȘtergere