Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

miercuri, 25 aprilie 2012

Revista "Comorile Pamantului" nr.84

       Salutare!
       Numarul 84 al revistei Comorile Pamantului aparut astazi,vine insotit de un esantion de Pegmatit grafic,o roca magmatica sau metamorfica foarte interesanta.Din pacate am vazut doar esantioane de marimi medii,asa ca nu am avut de ales si am luat unul asa, desi sunt cam nemultumit de el.Cu prima ocazie il schimb.
       Despre pegmatite am sa spun doar ca sunt roci cu granulatie mare si foarte mare,in care se pot vedea cristalele cu ochiul liber,roci care se formeaza in legatura cu masive granitice,mai rar sienitice si gabbroice.Mineralele principale din pegmatite sunt feldspatii ( in special cei potasici),cuartul,biotitul,muscovitul,feldspatii plagioclazi,turmalina,beril,spodumen.
       Pegmatitele grafice sunt roci destul de rare in care se gasesc concresteri speciale intre ortoclaz (feldspat potasic) si cuart.Au culori deschise granulatie medie spre mare.Numele le vine de la aspectul grafic de scriere cuneiforma.
       In Romania,pegmatite grafice se intalnesc la Voineasa langa Brezoi,intr-un corp pegmatitic,dar si in alte corpuri magmatice din Carpatii Meridionali (Teregova,Voislova...).




6 comentarii:

  1. Niciun comentariu? Probabil ca aceasta colectie si-a pierdut interesul. Oare ce piatra apare miercuri? Cat despre aceasta piatra, mi se pare foarte interesanta tocmai pentru ca nu este omogena. La a mea, dispunerea este stratiforma... Este cam trist ca au inceput sa aduca doar cate 2-3 reviste la chioscuri, si nu mai avem de unde sa alegem.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din cate stiu eu,in numarul viitor apare Copal,o varianta mai tanara a chihlimbarului.Cred ca va fi interesant,mai ales ca poate contine si insecte sau seminte.

      Ștergere
  2. Ar fi bine COPAL, dar o sa cam avem de umblat pe la chioscuri pentru a alege ceva frumos, mai ales ca acum vin foarte putine reviste. Bine ca e cald afara! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu am incercat sa vad ce au primit rusii, dar am constatat cu surprindere ca ei nu au avut asa ceva. Si ma intreb: cum de primim si, mai ales,CE vom primi noi? Oricum, eu sunt din ce in ce mai dezamagit de ceea ce ni se ofera.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mai sunt si esantioane interesante si mai greu de obtinut din targuri.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mie, pina acum, revista mi se pare interesanta. Incerc sa-mi complectez colectia cumparind din muzee sau dn tirguri. Recent am venit din Fagaras cu vreo 4 kilograme de roci, unele chiar interesante (mica, cristal de stinca si ceva cu niste cristale verzi, habar nu am ce este)

    RăspundețiȘtergere