Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

miercuri, 18 aprilie 2012

Revista "Comorile Pamantului" nr.83

       Salutare colectionari!
       Astazi,primim cu revista Comorile Pamantului,al treilea ochi de tigru,dupa ochiul de tigru clasic si cel rosu (tratat termic).Iata ca cel de astazi se numeste ochi de tigru multicolor si bineinteles ca este sub forma rulata,asa ca va merge direct la bolul cu pietre rulate,pentru decor.Sunt mai multe tipuri de "ochi", toate varietati de cuart,dar eu personal nu am mai auzit pana acum de ochi de tigru multicolor,dar se pare ca acesta insumeaza nuantele prezente la ceilalti "ochi" (ochi de pisica,ochi de tigru,ochi de soim).Aceste denumiri se datoreaza afectului chatoyante.Aceste minerale sunt structuri pseudomorfe formate acolo unde cuartul a inlocuit azbestul in special cu riebeckit (crocidolit),mai rar cu actinot,de obicei sub forma de incluziuni aciculare,iar culorile sunt legate de gradul sau de alterare.Nealterat,riebeckitul de culoare bleu sau verzui din cuart produce ochiul de soim; pe masura ce se altereaza,riebeckitul primeste culori galben aurii,aparand cuartul ochi de pisica,iar cand alteratia progreseaza,apare ochiul de tigru,avand culori brun-roscate.Adevaratul efect chatoyant al mineralelor  se pune in evidenta dupa slefuire,pietrele capatand aspect deosebit.
   
       Ochi de tigru multicolor
       Clasa: oxizi
       Sistem de cristalizare: trigonal
       Formula chimica: SiO2,cu incluziuni de riebeckit -Na2Fe4[Si4O11)2(OH)
       Duritate: 6,5-7 ( in functie de cantitatea de riebeckit)
       Densitate: 2,65 (poate ajunge la 3,in functie de cantitatea de riebeckit)
       Clivaj: nu prezinta
       Spartura: concoidala
       Culoare: brun roscat,galben,bleu,bleu-verzui
       Urma: alba
       Luciu: sticlos,uneori gras sau matasos
       Luminiscenta: nu prezinta

       Pana saptamana viitoare numai bine si noroc la pietre!



10 comentarii:

  1. Felicitari pentru esantion, ca de obicei, gasesti cele mai frumoase esantioane...
    Cele doua cumparate azi sunt exact ca cele din numarul 2 :(

    RăspundețiȘtergere
  2. OCHIUL DE TIGRU MULTICOLOR MI SE PARE INTERESANT.

    RăspundețiȘtergere
  3. Esantionul din nr. 82 poate fi spalat ?

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu azi m-am chinuit in Bucuresti sa gasesc macar o revista. Inainte cumparam din hypermarketul Auchan de unde imi puteam alege in voie din vreo 20-30 de reviste. De 2 saptamani insa nu era nici macar una. Nici o problema deoarece acolo exista separat si Inmedio, un magazin care vinde presa si tigari, dar surpriza nici acolo nu a fost adusa nici o revista. Apoi am luat cu asalt toate chioscurile de ziare in drum spre casa. Multi mi-au zis ca au avut cate 1-2 iar altii ca nu le-au adus. Pana la urma am gasit la unul unde vanzatorul mi-a spus ca "dristribuitorul/editura" aici nu am inteles prea bine nu le mai dau reviste daca nu iau cate 25 de bucati odata, el facand parte dintr-un grup unde ia unul 30 de bucati si apoi si le impart la toate chioscurile. Esantionul tau e frumos, al meu seamana mult cu ochiul de tigru normal, parca mai are una doua dungulite mai verzi, dar ce sa alegi din 2 reviste. Se pare ca cei de la deagostini isi cam bat joc de noi.

    RăspundețiȘtergere
  5. Neata . Eu am unul in totalitate verde si albastru peaici pe colo nistre straluciri galbene . O sa pun si poza cand le descarc in PC

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu una nu sunt prea multumita de ultimul esantion.. tot ce am gasit arata exact ca cel din nr 2.. oricum.. revin cu intrebarea.. are cineva idee cate numere sunt?

    RăspundețiȘtergere