Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

miercuri, 11 aprilie 2012

Revista "Comorile Pamantului" nr.82

       Salutare!
       Numarul 82 al revistei Comorile Pamantului aparut astazi,este insotit de o mostra de tactita,o sticla naturala neagra,bogata in silice.
       Esantioanele vazute de mine erau de dimensiuni medii si de culoare neagra,dar toate taiate din bucati mai mari,lucru ce le strica aspectul...Aceste tectite au si o varietate verde,numita Moldavit,considerata piatra pretioasa.La targuri se gasesc moldavite,dar de dimensiuni mici si foarte scumpe.Acestea,din cate stiu eu se gasesc doar intr-un singur loc din lume,undeva prin Cehia.Desi numele de moldavit,noua romanilor ne suna familiar,acestea nu au nicio legarura cu provincia istorica Moldova,ci cu numele unui rau din Cehia,Moldau.Aceste moldavite se pare ca s-au format la impactul unui meteorit acum 14 mil.ani.De asemenea sticle naturale de culoare verde si de dimensiuni mai mari,din familia tectitelor se gasesc si in nordul desertului Sahara.
       Explicatia formatii tectitelor,cea invatata de mine la cursurile de geologie generala,este ca acestea sunt fragmente de roca silicioasa topita  la impactul cu meteoritii si aruncate in atmosfera,unde racindu-se in cadere au luat forma de picatura.Imaginati-va un impact cu un meteorit,urmat de o adevarata ploaie de fragmente aruncate in atmosfera.Asa se explica de ce acestea se gasesc in jurul craterelor de impact.Alta teorie,mai putin plauzibila este ca aceste tectite ar fi chiar fragmente de meteoriti.

       Tectita
       Clasa: neclasificate in sistematica mineralogica
       Sistem de cristalizare: amorf
       Formula chimica: SiO2 si impuritati de Fe si Mg
       Duritate: 5-6
       Densitate: 1,4-2,5
       Clivaj: nu prezinta
       Spartura: concoidala
       Culoare: neagra,verde-oliv,incolor
       Urma: alba
       Luciu: sticlos
       Luminiscenta: necunoscuta

       Numai bine!




11 comentarii:

  1. Este posibil sa aiba in componenta lor atomi de meteoriti....sau de ce nu, sa fie combinate...cu cate un micrometeorit...
    teoretic, daca o tactita contine impuritati de fier, este posibil sa contina acei atomi de meteorit...

    RăspundețiȘtergere
  2. Oare se pot forma si din impactul cu un trasnet? Nu ma refer la fulgurite. Dar in cazul in care loveste, sa zicem, un stalp de inalta tensiune. Ar putea sa apara in pamantul din jurul acestuia?
    Am tot cautat pana acum si nu am gasit nimic relevant. Poate ati mai citit pe undeva si sunteti mai bine informat.
    Am gasit acum ceva timp niste bucatele care arata ca o sticla vulcanica/obsidian langa un releu. Au o culoare negru-verzuie. Chiar sunt curioasa ce ar putea fi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sincer nu am auzit sa se formeze tectite la trasnet,nu cred ca e posibil asa ceva.

      Ștergere
    2. Am pierdut numarul 82. Stie cineva unde il mai pot gasi? Mii de multumiri! florin.fg@gmail.com.

      Ștergere
    3. In Bacau este la toate chioscurile,cu siguranta in toata tara se mai gaseste.Problema e ca maine,miercuri se aduc numerele noi si de obicei se dau inapoi cele vechi.Dar pe la unele chioscuri tot se mai gasesc.

      Ștergere
  3. Si ne-am intors la cutiutele vechi... Ne-am (m-am) bucurat degeaba :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna, eu am avut in cutiuta 3 tectite mici, de forme diferite, una semanand foarte bine cu cea de pe coperta revistei.Din fericire nici una din esantioanele mele nu sunt taiate dintr-un esantion mai mare.Saptamana aceasta sunt mai norocoasa :).


    Anca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur sa aud ca ai avut noroc.Un prieten a gasit vreo 16 tectite intr-o singura cutie.Mai mult,vanzatoarea de la chiosc i-a zis ca toate revistele primite erau cu mai multe tectite.Eu personal nu am vazut,dar ma bucur sa aud.

      Ștergere
    2. 16 bucati? 16? Wow!! Eu am gasit una cu 3 tectite mai mici. Sunt frumoase si nu sunt taiate dintr-o bucata mai mare :) Cred ca am avut si eu noroc :)

      Ștergere
  5. Daca au un pic de sticla verde in locurile subtiri de pe margine inseamna ca sunt tektite tibetane?

    RăspundețiȘtergere
  6. Paste fericit!http://www.stl.ro/wp-content/uploads/2012/04/stl-paste-fericit-2.jpg

    RăspundețiȘtergere