Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

miercuri, 21 decembrie 2011

Revista "Comorile Pamantului" nr. 66

       Salutare colectionari!
       Numarul 66 al revistei Comorile Pamantului aparut astazi,vina insotit de un esantion de rubin in matrice,probabil zoisit.Din pacate piatra este slefuita in diverse forme...Am cautat un esantion cu ceva mai mult rubin,dar majoritatea erau doar zoisit fara nicio urma de rubin,asa ca ma multumesc si cu acesta,care oricum nu va merge la colectie ci la bolul de cristal cu pietre rulate.Combinatia de rubin rosu pe zoisit verde da un efect estetic deosebit.Eu personal nu am in colectie rubin in matrice,am avut ocazia sa cumpar,dar am considerat ca esantioanele erau prea mici la 3-4 cm,acum imi pare rau caci aveau cristale bine formate.Eu mai am in colectie un exemplar de rubin cristalizat,dar de calitate inferioara,provenind din India.
       Sper sa aveti mai mult succes sa gasiti un esantion frumusel.
       Rubinul este o varietate pretioasa de corindon (ca si safirul),un mineral foarte dur,avand duritatea 9 pe scara Mohs si formeaza cristale bipiramidale,prismatice,tabulare sau romboiedrice.Are culoare rosie si examplarele deosebite sunt folosite ca pietre pretioase de mii de ani.Poate fi translucid sau transparent,uneori prezentand efecte de stea,datorita incluziunilor.Se formeaza in roci eruptive ca sienite,pegmatite si in roci metamorfice de temperatura inalta.Fiind un mineral dur si cu densitate mare,se poate gasi in aluviunile raurilor.In unele zona din Myanmar sau India inca se mai gasesc exemplare deosebite.
       De asemenea rubinul poate fi produs pe cale artificiala,dar rubinele sintetice nu sunt deloc ieftine,necesitand timp si tehnologie avansata.Rubinele sintetice se folosesc deobicei in industrie.
      
       Rubin
       Clasa: oxizi
       Sistem de cristalizare: trigonal
       Formula chimica: Al2O3
       Duritate: 9
       Densitate: 3,9-4,1
       Clivaj: aparent bun,dupa plane de macla
       Spartura: concoidala
       Culoare: Rosu,incolor sau slab roscat
       Urma: alba,greu de obtinut datorita duritatii mari
       Luciu: sticlos
       Test: insolubil in acizi


     
                                                      Corindon,var.rubin-India

  
      

12 comentarii:

  1. foarte mici si rubine pauza.iar ne-au dezamagit astia.ma asteptam sa dea granat dar le-au zapacit de tot.

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut, eu sunt mai norocoasa de data asta,esantionul meu are 4 cristale de rubin mai mari si vreo 6 mai mici ,chiar ma simt norocoasa.

    Anca :-)

    RăspundețiȘtergere
  3. salut, ce apare sapt viitoare?...de acest nr vreau sa uit cat mai iute, pe langa dimensiunile microscopice ale rubinelor (daca ele apar in esantion) au mai fost si lacuite prost parca ar fi date cu oja incolora :(((
    florin, cum arata rubinul tau din India?
    @anca
    ce inseamna 4 cristale mai mari(in milimetri) ?

    RăspundețiȘtergere
  4. Am pus o poza cu cristalul de rubin indian,dar este de calitate inferioara,nu are proprietati de gema,ci doar de piatra decorativa.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua,



    La numarul 67 va fi piatra “UNAKITE TUMBLED”.adica rulat.iar rulat.fac crize!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Da, eu sunt norocos.Am prins un esantion cu cateva cristale de rubin mai mari, dar l-au stricat cu lacul sau substanta aplicata. :((
    Arata mult mai bine natural.

    RăspundețiȘtergere
  7. Salut din nou, am fost intrebata ce dimensiune au cristalele in milimetri:), aproximativ 5 si chiar de un cm,esantionul meu ne este perfect slefuit intr-o forma regulata, cristalele de rubin ies in evidenta foarte fain :)

    Intrebarea mea este daca se pot cutrata de lacul cu care au fost date, de ex cu acetona?

    Anca.

    RăspundețiȘtergere
  8. multumesc de poza Florin, o fi el calitate inferioara dar tot l=as prefera celui din revista ;)
    @ Anca, mersi de raspuns, esti chiar norocoasa dar daca vrei sa indepartezi lacul cu acetona mai bine mai iei un esantion si-l incerci pe acela intai

    RăspundețiȘtergere
  9. in matricea mea apar cristale ca cele de rubin ale voastre dar verzi . ce ar putea fi acele cristale verzi

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu am primit un exemplar ce avea in cutiuta 2 pietre. Rubinul, pentru ca era unul singur, era pe o parte a pietrei mari, cam cum se vede in imagine:
    [URL=http://s1104.photobucket.com/albums/h328/aibn3110/Pietre/?action=view&current=DSCF1803.jpg][IMG]http://i1104.photobucket.com/albums/h328/aibn3110/Pietre/th_DSCF1803.jpg[/IMG][/URL]
    Intr-un fel m-am bucurat. M-am gandit ca a doua piatra ascunde poate alte rubine. Am fost dezamagit sa constat ulterior ca a doua piatra era lipita de prima si nici urma de alte rubine.
    Am pus pietrele lipite in acetona si dupa un timp am putut sa le dezlipesc. Surpriza: chiar in zona de contact, pe aceasi piatra (mare) era un rubin de 6/4 mm.
    Am „slefuit“ urmele de lac (nu sunt dizolvate de acetona dar sunt inmuiate) cu scotch brite.
    Iata pozele:
    [URL=http://s1104.photobucket.com/albums/h328/aibn3110/Pietre/?action=view&current=DSCF1806.jpg][IMG]http://i1104.photobucket.com/albums/h328/aibn3110/Pietre/th_DSCF1806.jpg[/IMG][/URL] [URL=http://s1104.photobucket.com/albums/h328/aibn3110/Pietre/?action=view&current=DSCF1811.jpg][IMG]http://i1104.photobucket.com/albums/h328/aibn3110/Pietre/th_DSCF1811.jpg[/IMG][/URL] [URL=http://s1104.photobucket.com/albums/h328/aibn3110/Pietre/?action=view&current=DSCF1814.jpg][IMG]http://i1104.photobucket.com/albums/h328/aibn3110/Pietre/th_DSCF1814.jpg[/IMG][/URL]
    Piatra nu pare a fi zoisit. Anexez si doua fotografii cu un zoisit cu rubine creditat a fi din Tanzania (cel putin asa mi-a spus vanzatorul).
    [URL=http://s1104.photobucket.com/albums/h328/aibn3110/Pietre/?action=view&current=DSCF1819.jpg][IMG]http://i1104.photobucket.com/albums/h328/aibn3110/Pietre/th_DSCF1819.jpg[/IMG][/URL] [URL=http://s1104.photobucket.com/albums/h328/aibn3110/Pietre/?action=view&current=DSCF1820.jpg][IMG]http://i1104.photobucket.com/albums/h328/aibn3110/Pietre/th_DSCF1820.jpg[/IMG][/URL]
    Mai degraba pare a fi o roca „dominant carbonatica din India“ dupa cum scrie in revista.

    Stie cineva cand vom mai primi etichete?

    RăspundețiȘtergere
  11. depinde..daca se termina colectia cu numarul 80, atunci vom primi ultimul set de etichete..

    daca se termina cu numarul 100, urmatorul set va aparea in numarul 81 (pentru numerele 61-80), iar ultimul set va aparea in numarul 100 (pentru numerele 81-100)

    RăspundețiȘtergere