Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

miercuri, 14 decembrie 2011

Revista "Comorile Pamantului" nr.65

       Salutare!
       Numarul 65 al revistei Comorile Pamantului aparut astazi vine insotit de un esantion dintr-o roca interesanta, numita Serpentinit.Exemplarele vazute de mine la chioscul de ziare,erau de dimensiuni mari si destul de frumoase.Chiar daca este o roca si nu un mineral este binevenita in colectie,fiind una dintre rocile mele preferate.Pe coperta revistei suntem anuntati de aparitia biblioraftului,dar dupa cum am anuntat pe blog,acesta a aparut inca de saptamana trecuta.Sper sa mai fie disponibil la chioscuri si la standurile de presa pentru cei care nu l-au luat.
       Revenind la serpentinit,eu mai am un exemplar dintr-o roca adusa din Italia despre care presupun ca ar fi serpentinit,dar nu sunt absolut sigur.Imi place ca prietenii cand pleaca in vacante intotdeauna imi aduc cateva pietre,unele foarte interesante :))
       Cateva cuvinte despre serpentinit.
       Este o roca plutonica (de adancime),cu compozitie ultrabazica,cu mai putin de 45% silice.Este compusa aproape in totalitate din minerale serpentine cum ar fi antigorit,crisotil si cu urme de olivina.Alte minerale fero-magneziene cum ar fi granatul,piroxen,hornblenda si mica sunt frecvent gasite in aceasta roca ca si cromit.Este o roca de culoare inchisa cu zone de culoare negre,verzi si rosii.
       Textura este grosiera spre granulara in care cele mai multe cristele sunt usor vizibile cu ochiul liber.Este o roca compacta,adesea prezentand benzi ce prezinta uneori vinisoare de serpentin comun.
       Se intalneste in dyke-uri vulcanice,stock-uri si lentile.Serpentinele se formeaza prin serpentinizarea altor roci,in principal peridotit.Apare des in roci metamorfice cutate,probabil din intruziuni de olivine alterate.
       Este o roca frumoasa si atractiva ce se foloseste des pentru obiecte de decor.



                                                        Serpentinit?

       In Romania,serpentina comuna se intalneste in marele corp de serpentina din M-tii Almajului la Plavisevita,Tisovita,Iuti,etc.Serpentina lamelara se intalneste in M-tii Sebesului si Cibinului in Dealul Titian,Dealul Negru,Cujerele in dunite si hornblendite serpentinizate im preuna cu antigorit si crisotil;la Almasel in gabbrouri si microggabrouri;la Ditrau in andezite bazaltice.
       Numai bine si succes la pietre!

8 comentarii:

  1. buna florin. pt iubitorii de pietre doar in bucuresti in sun plaza pta sudului exista un stand cu multe pietre. eu mi-am achizitionat cateva, va las pe voi sa il descoperiti pe perioada sarbatorilor. bafta la pietre!

    RăspundețiȘtergere
  2. Denisa, eu stau foarte departe de Sun Plaza si sincer n-am ajuns niciodata pana acolo. Te rog mult sa-mi spui daca sunt esantioane in bruta la preturi acceptabile si merita sa fac drumul.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Adela. Nu sunt multe, dar cele care sunt au preturi plecand de la 25, 30 ron. Spune-mi ce te intereseaza si poate te ajut mai mult asa.

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc mult, Denisa! Poate o sa-mi fac si eu timp sa ajung pana acolo daca sunt si in stare bruta. E greu sa spun ce-mi doresc fara sa le vad si sa le pot compara cu preturile de la muzeu.

    RăspundețiȘtergere
  5. se pare ca anul 2012 incepe cu ceva nou in colectia noastra-stilbit,din cate stiu eu fiind un zeolit.sper sa nu le incurce iar.

    RăspundețiȘtergere