Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

miercuri, 21 septembrie 2011

Revista "Comorile Pamantului" nr.53

       Salutare colectionari!
       Numarul  53 al revistei Comorile Pamantului,aparut astazi 21 septembrie vine insotit de un esantion de beril.
       Din pacate esantionale furnizate de revista lasa mult de dorit...sunt de culoare alba,de dimensiuni mici si desprinse din mase compacte.Nu am vazut nici macar unul interesant printre revistele de la chiosc,asa ca am luat la nimereala,ca sa fie acolo...
       Acest mineral  este un silicat si apare sub forma de cristale prismatice care sunt uneori terminate cu mici piramide.Cristalele sunt adesea striate paralel pe lungime si pot avea marimi mari.Cele mai mari specimene descoperite ajung la 5,5 m.Poate aparea de asemenea in forme masive si columnare.Culoarea variaza foarte mult si desemneaza cateva varietati distincte.Poate fi incolor,alb,verde (smarald), galben (heliodor),roz (morganit),goshenit (incolor),rosu si albastru (acvamarin).Urma este alba.Duritatea 7,5-8,densitate 2,62-2,97.
       Berilul comun este de obicei gri deschis sau alb.
       Berilul este un mineral transparent sau translucent,cu luciu sticlos sau rasinos.Cristalizeaza hexagonal,clivaj imperfect,spartura concoidala sau neregulata.
       Berilul se formeaza in pegmatite si granite si in unele roci de de metamorfism   contat rgional.Frecvent se asociaza,pe langa feldspati,cu mice si cuart,cu topaz,turmalina fluorina ,etc...Fiind un mineral dur si stabil chimic se intalneste si in aluviuni,deseori rulat.
       In Romania se cunoaste in pegamtitele din Valea Sunatorii (Razoare) sub forma unor cristale hexagonale de culoare verde-albastrui,pana la 8-10 cm,in pegmatitele din regiunea Caransebes-la Armenis,Teregova (in cristale ape-tulburi,rar verzi-albastrui,cu greutatea pana la 8 kg si grosimi pana la 30 cm);in pegamatite la Voislova,de la Parvova  (Bozovici) si la Geamana (Campeni) in cristale semitransparente;in aluviunile bazinelor de la Muntele Mic. 
       Iata poze cu berilul de la revista si cu unul din colectia mea.
       Pana data viitoare numai bine si suces la pietre!



8 comentarii:

  1. salut eu sunt foarte multumit de cel de azi, este destul de mic, este alb cu o nuanta verzuie, translucent, seamana foarte mult cu cele din a doua poza, cu exceptia culorii

    RăspundețiȘtergere
  2. Se pare ca eu am fost mai norocoasa. La chioscu de ziare de unde cumpar revista erau multe esantioane de un verzui pal.

    RăspundețiȘtergere
  3. eu am reusit sa gasesc esantion verzui:D! sunt curios oare ce va fi in urmatorul numar!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. in nr 54 (teoretic) epidot sau cum ii zice...

    RăspundețiȘtergere
  5. In sfarsit am fost mai norocoasa ca tine :) Al meu e verzui :) And I love it!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. unakitul este o combinatie de minerale, dintre care face parte si epidotul, dar nu e tot una cu epidotul simplu

    RăspundețiȘtergere