Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

miercuri, 14 septembrie 2011

Revista "Comorile Pamantului" nr.52

       Salutare colectionari!
       Desi toata lumea astepta astazi nr.52 al revistei Comorile Pamantului insotit de un esantion de Diopsid, iata ca avem o surpriza: Dumortierit!
       Majoritatea revistelor vazute de mine aveau exemplare micute,in habitus masiv si doar cateva erau mai deosebite.Eu nu am in colectie acest mineral,asa ca este binevenenit.
       Dumortieritul face parte din clasa silicati si cristalizeaza ortorombic.Are duritate 7-7,5,densitate 3,41,clivaj bun,spartura neregulata.
       Foarte rar,Dumortieritul dormeaza cristale,dar de obicei sunt prismatice.Habitusul normal este masiv,fibros,radial si columnar.Culoarea poate fi albastra,violet,roz,maroniu,iar urma este alba.Dumortieritul este un mineral transparent pana la translucent si are un luciu stoclos pana la estompat.
       Aceste mineral se formeaza in roci magmatice acide si  macrocristaline,inclusiv in pegmatite.Adesea se gaseste in roci bogate in aluminiu,mai ales cand acestea au fost alterate de metamorfism de contact.Pegmatitele macrocristaline se formeza prin racirea foarte lenta a lichidelor magmatice,in medii bogate in minerale la anumite adancimi din crusta Pamantului.
       Acest mineral nu se dizolva in nici un acid si nu arde la flacara.
       Aveti grija,desi este un mineral dur,esantionele se pot sfarama usor.
       In Romania nu am gasit nicio referite ca aceste mineral se gaseste pe undeva.
       Era sa uit: maine se implineste un an de zile de la aparitia revistei Comorile Pamantului pe piata din Romania! Imi amintesc ce greu era la inceput sa fac rost de revista...primele 8 numere au fost ingrozitor de greu de procurat...toata lumea o cauta, iar vanzatorii aveau liste facute  si radeau cand o cerea cineva care nu se gasea pe acea lista.Din fericire situatia s-a rezolvat,acum revista poate fi procurata toata saptamana de la aparitie,ba chiar se gasesc exemplare frumoase.Acum daca te uiti la o revista din vitrina,vanzatorii aproape te roaga sa o cumperi,sa aiba vanzare :)) Totusi...acum doua saptamani spre mirarea mea am patit ceva interesant,la care nu ma asteptam: doamna de la chioscul de unde cumparam de obicei revista si care era de obicei foarte amabila mi-a zis: "de acum gata cu alesul,vin foarte putine reviste si s-au desfiintat multe chioscuri,asa ca nu te mai serveste nimeni...ar trebui sa te multumesti cu ce gasesti".Nu inteleg de ce a facut asta,dar nu conteaza,acum o iau dintr-un supermarket,mai aproape de casa si fara sa ma rog de nimeni sa ma lase sa aleg. :)
        Mult succes la pietre!


8 comentarii:

  1. salut,stiu ca nu are de-a face cu acest numar dar cineva a incercat sa-mi vanda cristale de calcantit si e prima data cand chiar ar putea fi naturale (in general fiind facute cu „trusa chimistului amator” ;) ), cristalele albastre de maxim 1-1,5cm (majoritatea find de 2-5mm) se afla pe/printre cristale de gips totul aflandu-se pe o bucata de calcar(cred?!)...exista vreo metoda prin care sa-mi dau seama daca cristalele de CuSO4 sunt naturale sau nu?????...nu pot face poze fiind vb de otaraba/vanzator ambulant:(

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut! E cam complicat sa iti dai seama daca este natural...de obicei le cresc artificial...chiar nu stiu cum se deosebesc...oricum e cam toxic mineralul.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna Florin, frumos esantionul tau, si al meu este micut dar frumos, cred ca are si cristale de cuart.Pt. ca se implineste un an de cand colectionam pietrele imi amintesc si eu prin cate peripetii am trecut si cred ca o sa mai trec :))...Prima tavita, apropae toata, am cumparat-o eu din Agnita, jud.sibiu, la mine in localitate fiind un singur chiosc de ziare.Apoi nu au mai primit-o la chisoc si imi cumpara revista fratele meu din Brasov, apoi sotul meu din Medias si a trebuit sa ma multumesc cu ce alegeau ei sau cu ce le dadea vanzatorul.Spre bucuria mea de la agat-ul primit in a 3a tavita au primit din nou la chiosc revista si pana la turmalina neagra am avut de ales din 3-4 exemplare, din pacate turmalina si durmortieritul nu a primt decat un singur exemplar,si m-am multumit cu ce mi-a dat, spre norocul meu esantionul de turmalina neagra a fost foarte interesant pt. ca nu este complect negru si nu seamna cu o bucata de smoala pt. ca are si multe cristale.Astept cu nerabdare saptamana viitoare sa vad daca mai primesc la chiosc revista sau trebuie din nou sa trec prin emotile, si nerabdarea de a intra in posesia pietricelei mele :), fratele meu imi trimitea revistele la 2-3 saptamani :))...de accea vorbesc de nerabdare.
    Indiferent cum o sa fie nu o sa ma las:), imi iubesc mult colectia.Bafta si mult succes in gasirea celei mai frumoase pietre.

    Anca

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu stie cineva ce mineral poate fi in nr 53?

    RăspundețiȘtergere
  5. am auzit ca berilul urmeaza, dar nu sunt sigur

    RăspundețiȘtergere
  6. in numarul 53 apare (teoretic) berilul

    RăspundețiȘtergere