Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

miercuri, 7 septembrie 2011

Revista "Comorile Pamantului" nr.51

       Salutare colectionari!
       Iata ca numarul 51 al revistei Comorile Pamantului vine cu un mineral interesant,pe care eu personal il asteptam de multa vreme.Este vorba de turmalina neagra,numita si schorl.
       Pietrele vazute de mine dimineta,erau toate in habitus masiv,fara cristale vizibile si de dimensiuni medii.Arata mai mult a smoala intarita,far e ok.Sper sa gasiti voi piese mai frumoase,cu siguranta ca sunt.De obicei varietatile de turmalina pot ajunge la preturi foarte mari,mai ales cele frumos colorate.
       Turmalinele formeaza  cristale prismatice ,adesea striate vertical.Pot  aparea de asemenea in habitus masiv sau compact.Grupul turmalinelor este format din sapte specii distincte: elbait  (cu mai multe nuante de culoare), schorl (negru), buergerit si dravit (maroniu), rubelit (roz), cromdravit (verde) si uvit (negru,maro,galben verzui).Cristalele sunt adesea roz la un capat si verde la celalalt si de dimensuni considerabile.Turmalina este un mineral trasparent pana la opac si are luciu sticlos.
       Cristalizeaza in sistem trigonal/hexagonal,au duritate 7-7,5,urma incolora,clivaj foarte bun, spartura nu prezinta/regualata sau concidala.
       Se formeaza in granite si pegmatite, ca si in unele roci metamorfice.Turmalinele se asociaza cu mai multe minerale cum ar fi beril,zircon,cuart si feldspat.
       Sunt insolubile in acid,varietatile negre ard mai greu decat cele verzi si rosii.
       Turmalina neagra-NaFe2+3Al6Si6O18(BO3)3(OH)4  (schorl) este un silicat din grupa turmalinelor.
       Acest mineral este intotdeauna negru si ca alte turmaline formeaza cristale prismatice cu sase fete,cele late alternand cu cele inguste,ceea ce ii confera o sectiune transversala relativ triunghiulara.Se intalnesc cristale aciculare si fibroase si agregate masive.Turmalina neagra apare in special in granite si pegmatite cu granit,ca si in  filoane hidrotermale.
In Romania,turmaline  se gasesc in pegmatitele de la Razoare,apoi in m-tii Lotrului si m-tii Semenicului,la Teregova ( in cristele de pana la 8 cm); in m-tii Retezat la varful Serpilor  (in granite); in m-tii Highisului in porfire granitice sau in corneenele acestora; in legatura cu pegmatite sau granite se gasesc in mai multe locuri ale ale m-tilor Mehedinti si Godeanu (Negrusa,Biserici,Vlasia,Cracul Radoteasa,etc…in paragnaise si micasisturi din cristalinul sin m-tii Fagarasului,Iezer,Leaota,Cibin,Sebes,Parang,Semenic si din m-tii Dobrogei.Localizate in corneene se intalnesc la Turcoaia (m-tii Macin), la Baia Borsa (Secu,Valea Cislei,etc.) si la Uroi (Hunedoara); in formatiuni sedimentare se gasesc in nisipurile din Dobrogea ,in gresia de Kliwa dintre Buzau si Doftana (varietatea rubelit), in aluviunile vailor Bistrita,Bistricioara,la Pianu de Sus (Sebes) si la Cisnadie (Sibiu).
       Iata si un cristal de turmalina,varietatea schorl, din colectia mea.
       Mult succes la pietre!




























8 comentarii:

  1. Tu ce crezi despre Turmalina ta?

    RăspundețiȘtergere
  2. si turmalina mea e tot asa, numai ca a mea, pe o parte, are cateva formatiuni liniare, cred ca sunt cristale

    RăspundețiȘtergere
  3. daca un mineral oarecare, are dimensiunile de: latimea( l ) = 1.5 cm si lungimea ( L ) = 2 cm.. cum pot afla inaltimea ( h ) ?

    RăspundețiȘtergere
  4. Priveste jos ,coltul liber al unei camere si vei vedea toate cele 3 dimensiuni L ,l si h .

    RăspundețiȘtergere
  5. 15-18 septembrie 2011. TOAMNA CRISTALELOR, MUZEUL NAŢIONAL DE GEOLOGIE, BUCUREŞTI.

    Manifestrae de amploare dedicată mineralelor, cristalelor şi bijuteriilor din pietre naturale, geme, coral sau chihlimbar. MINERALIA va fi prezentă cu un stand “important”, cu cele mai noi produse: cristale de cuarţ naturale cu incluzine de apă, eşantioane de prehnit, fluorină sau turmalină, piese remarcabile de colecţie, bijuterii din coral fosil, agat, etc, medalioane de malachit, lapis, jasp oceanic … şi multe altele. Vă aşteptăm.



    30 septembrie – 2 octombrie. SALONUL DE TOAMNĂ CLUJ-NAPOCA. MUZEUL DE ARTĂ.

    Cea mai longevivă manifestare din Romania dedicată mineralelor se desfăşuară timp de 3 zile la Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Cluj-Napoca este primul oraş din ţară unde, începînd din anul 1991, prin munca unor oameni entuziaşti, s-a organizat un Salon de minerale. Aşadar o tradiţie de 20 de ani, care ne obligă să facem din această ediţie una de prestigiu.

    Prin prezenţa unui număr mare de expozanţi, prin calitatea ridicată a produselor (autentice, naturale, diverse, “filtrate” pentru îndepărtarea materialelor sintetice), prin locul de desfăşurare al manifestării (Sălile de expoziţii temporare de la parterul Muzeului de Artă) vom realiza o expoziţie de cel mai înalt nivel. Reţineţi: Salonul de Toamnă Cluj-Napoca, zilnic orele 9,30 – 18,30.

    RăspundețiȘtergere
  6. I'm pretty pleased to find this website. I need to to thank you for ones time for this particularly fantastic read!!
    I definitely liked every bit of it and I have you book marked to see new
    things on your web site.

    Also visit my blog post: Read Much more

    RăspundețiȘtergere