Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

miercuri, 28 septembrie 2011

Revista "Comorile Pamantului" nr. 54

       Salutare prieteni!
        Iata ca numarul de astazi  al revistei Comorile Pamantului este insotit de un esantion de sfalerit (blenda),principalul minereu de zinc. 
       Esantioanele vazute de mine la chiosc erau de dimensiuni mici si medii,rar cate unul mai marisor.Eu am ales un esantion pe care apare si cuart.
       Sfaleritul  - ZnS ,este o sulfura de zinc  cunoscut si sub numele de blenda si face formeaza cristale tetraedrice si dodecaedrice. Cristalizeaza in sistem cubic.  Poate aparea in  habitus  masiv,granular,concretionar ,botrioidal si stalactitic.Culoarea variaza de la negru ,maroniu,galben  si  rosu (blenda rosie)  pana la verde,gri si alb.Poate fi de asemenea incolor.Sfaleritul variaza de la translucid la transparent, cu luciu rasinos pana la adamantin. Urma  este maronie pal pana la incolora, duritatea 3,5-4,greutatea specifica: 3,9-4,1,clivaj perfect,fractura concoidala.
       Sfaleritul pur este incolors si destul de rar.In mod normal apare combinat cu fier,varietate care se numeste marmatit  (Zn,Fe)S
        Se formeaza de obicei in filoanele hidrotermale ,impreuna cu alte minerale:dolomit,cuart,pirita,galena,fluorit,barit si calcit.
       La noi in tara apare frecvent in impreuna cu alte sulfuri.In bazinul minier Baia Mare apare frecvent in combinatie cu alte minerale,uneori de o frumoasa culoare asemanatoare mierii.Eu am in colectie sfalerit ,in special in baza de cuart asociat cu sulfuri cum ar fi pirita,calcopirita si galena..Am de asemenea si  cateva cristale de blenda rosie in asociatie cu cuart,provenind  din China.


                                      
                                         Sfalerit si calcopirita in baza de cuart-Maramures

                                          Cristale de blenda rosie  pe cuart-China

                                            Cristale de sfalerit cu siderit-Maramures

5 comentarii:

  1. Salut !!!! am si eu o piesa care pana acum nu am stiut ce este dar acum ca am vazut si piesele la care ai facut tu poza cred ca este blenda cu cuart sau galena cu cuart:-s ! nu ma poti ajuta te rog si pe mine sa aflu ce e? MULTUMESC ANTICIPAT!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut! Lasa-mi o adresa de email (nu o fac publica) si te ajut cu placere.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  4. Superb esantion ai gasit, comparativ cu tot ce am vazut eu azi. Felicitari!
    Pe mine m-au dezamagit total, dar am cumparat unul din jena fata de vanzatoarea de la chiosc.

    RăspundețiȘtergere