Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

duminică, 11 septembrie 2011

Expeditie de duminica

       Salutare!
       Astazi,duminica 11 septembrie am fost intr-o mica excursie in munti,in zona Poiana Sarata,jud.Bacau,in apropiere de pasul Oituz.Tinta era un loc,pe unde stiam eu ca sunt fosile si cristale frumoase de calcit.
       Prima data am ajuns in acel loc,cand eram student in practica geologica.Locul era de o bogatie incredibila in cristale de calcit si fosile.Asta vara,prin iunie am mai incercat o iesire,dar din pacate am ratacit drumul...In sfarsit,azi am reusit sa ajung.
       Dupa vreo 90 km de mers cu masina si inca vreo 3 km pe jos, prin padure am ajuns la locul cu pricina...In primul rand a fost foarte greu de ajuns: paraul curge printr-un defileu ingust intre munti si sunt  foarte multe stanci imense prabusite si carate de apa,copaci intregi cazuti in albie.Prima parte a drumului se face prin padure, pe un drum forestier cu balast,dar ultimul km,doar prin apa si noroi...
       Ajuns in sfarsit,am fost usor dezamagit...cea mai mare parte a cristalelor de calcit disparusera...parca au intrat in pamant.Ultima data stancile erau placate cu cristale cubice perfecte,mari de 2-4 cm.Acum,au mai ramas doar cristale micute,greu de desprins de pe stanci...la fel marnele cu fosile,s-au imputinat vizibil.Probabil de vina sunt torentii care se formeaza primavara si dupa ploi abundente,dar mai ales cautatorii de minerale...
       In aceasta zona a Flisului extern,apar roci de varsta Senoniana (Creatacic sup.)cu varsta aprimative de 90 mil.ani,in general marno-calcare vinete,apoi calcare grezoase si gresii calcaroase,ce prezinta diaclaze mari umplute cu calcit.
       Locul l-am aflat de la niste cercetatori,care ziceau de asemenea ca in zona se gasesc fosile de inocerami.Inocerami nu am gasit,doar o gramada de  fosile,numite Chondrites.Arata ca niste alge,dar animalul care a lasat aceste urme era probabil un vierme nematoid,ce traia in sedimente marine,in special in sedimente formate in conditii reduse de oxigen.
                                              
                                                         In departare M-tii Nemira
                                             
                                                                  Drumul prin parau
                                    
                                                              Urcare prin albia paraului

                                                           Cristale marunte de calcit

                                                            Calcit pe marna calcaroasa

                                                                                Eu

                                                                           Fosila

                                                                            Calcit

                                                        Nasu' in actiune.Nu faceti ca el  :)))

                                                                        Calcit

                                                                Fosila Chondrites

6 comentarii:

  1. Salut! Imi place blogul tau. Il urmaresc de ceva vreme pentru ca sunt si eu o colectioana a Comorilor Pamantului :) Dar, din cate am vazut, tu esti pasionat de minerale si roci. Eu nu cred ca o sa ajung vreodata la stadiul asta, insa nu se stie niciodata, nu? :D Oricum, bafta in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce locuri frumoase!
    Ma bucur ca ai reusit sa ajngi unde te-ai gandit de multa vreme. Chiar daca n-ai mai gasit cristale mari de calcit, cateva marturii o sa pastrezi de acolo. Fosila arata gozav!

    RăspundețiȘtergere
  3. Se pare k până la urmă ai reușit să ajungi! Interesantă expediția, mai ales escaladarea Everestului...de către nașul...

    RăspundețiȘtergere
  4. Mai stiu multe locuri,aflate cu greu de la geologi profesionisti...locuri extrem de bogate in fosile,dar din pacate undeva prin "creierii" muntilor,departe de civilizatie.Acolo e greu de ajuns,dar nu imposibil...

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte fain blogul! Felicitari! Te-as ruga sa imi oferi niste informatii asupra locului in care ai fost. Din ceea ce descrii tu, treci prin Formatiunea de Lupchianu si vrei sa cauti Stratele cu Inoceramidae apartinand Formatiunii de Hangu. Din cate stiu, sunt 3 zone in care aceasta succesiune apare foarte bine evidentiata, Lupchianu, Brezoaia si la S-V de Baile Slanic. Cum te aflai pe langa Poiana Sarata, ramane Lupchianu si Brezoaia. Acuma, de ce iti cer ajutorul... Formatiunea de Hangu prezinta numeroase variatii litostratigrafice. In jurul Bailor Slanic, eu pierd Stratele cu Inoceramidae si le regasesc abia in bazinul Zemes (de vina e sedimentarea din bazinele Moinesti, Comanesti, Dofteana, Tg. Ocna, etc.) si vreau sa fac o diferenta intre aflorimentele din Zemes, Slanic si posibilele aflorimente de pe Lupchianu si Brezoaia. Daca ai putea sa-mi dai niste detalii referitoare la locatiile unor aflorimente din zona Poiana Sarata, raman dator :). Cu multa stima!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc.Eu am fost de cateva ori in zona Poiana Sarata si am urcat pe paraul Lupchianu.Acolo am informatii ca s-ar gasi fosile mari de inocerami expuse in afloriment.Informatiile provin de la doi cercetatori herpetologi aflati pe teren.Din pacate,desi am cautat in zona respectiva nu am reusit sa gasesc inoceramii.Zona se afla inspre izvoarele paraului.Cum vii dinspre Poiana Sarata,la aprox 1 km inainte de Motel,faci stanga si mergi pe drumul forestier (ai sa vezi o conducta de gaz).La prima intersectie o iei la dreapta si mergi cu paraul pe partea dreapta pana ajungi la in mic pod de beton.Aici lasi drumul si mergi la stanga pe firul apei.Drumul este foarte dificil,mai mult prin apa.Dupa 100 de m ajungi la un afloriment mare in partea stanga,unde se pot vedea straturi de marne si gresii acoperite cu cristale de calcit.In marne se gasesc numeroase fosile de Chondrytes si ate alge.Cu siguranta zona ascunde multe alte fosile,dar eu nu am avut timp sa le caut.Asa e cand mergi cu cineva care te grabeste...Numai bine!

      Ștergere