Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

sâmbătă, 10 septembrie 2011

Colectia mea-Roci

       Pe langa minerale si flori de mina,colectionez si roci.Acestea au o insemnatate deosebita pentru mine,datorita faptului ca rocile au fost primele care mi-au atras atentia,inca din copilarie.
       Problema este ca, spre deosebire de minerale pe care le identific destul de usor (cam 100 de specii minerale),cu rocile nu prea am experienta si imi este destul de greu.Cateva principale le recunosc usor,dar de obicei am probleme.In schimb imi dau seama imediat daca este roca sedimentara,metamorfica sau magmatica.Eu adun roci interesante pe unde le gasesc,dar problema este ca multe sunt aduse de la zeci si chiar sute de km pentru balast.
       Acestea din imagini,cu o singura exceptie sunt primte cadou de la colectionari carora vreau sa le multumesc din suflet.
       Intrucat unele roci sunt foarte dure nu am reusit sa le adaptez la dimensiunile cutiei primite cu revista,asa ca le tin deoparte.Deocamdata am putine roci in colectie,dar cand reusesc sa adun mai multe probabil le voi muta in cutii de carton si le voi imparti in trei categorii:sedimentare,metamorfice si magmatice (plutonice si eruptive).
       In afara de aceste roci din imagine,mai am si altele puse in cutii de carton,dar nu le mai deranjez :))


De la stanga la dreapta:
   frunza fosilizata in diatomit-(Chiuzbaia,MM),gresie ( Apuseni),? (Italia),sist sericitos (m-tii Fagaras),sist cloritos,sericitos ( Fagaras) Cuartit (BC,CS),ortoza ( Macin),clorit si epidot ( Macin),calcar negru (Samaova,TL),geode (PH),cenusa vulcanica pe diatomit (Chiuzbaia,MM),riolit (Izvoarele,TL),huila (Livezeni,HD),halit (Pakistan),andezit (Deva),gnais (Retezat),tuf vulcanic (Slanic Prahova),brecie (Italia),conglomerat (Apuseni),albastru (Italia).

                                               Granit hercinic,m-tii Macin,Tulcea

                                            Bazalt triasic-Niculitel,Tulcea

                                             Conglomerat-Prahova

                                               Calcar cochilifer-Costinesti,Constanta

                                           Creta-Basarabi,Constanta

3 comentarii:

  1. In loc de 'cochilifer' geologii prefera "lumașelic" :). Imi place frunza tare mult, stii cumva ce varsta are?

    RăspundețiȘtergere
  2. Din cate stiu eu se folosesc ambii termeni,cochilifer si lumaselic.Cel putn asa apare in cartile mai vechi. Flora fosila de Chiuzbaia,apartine Miocenului superior.Avand in vedere si activitatea vulcanica din zona Maramures,cred ca are undeva intre 10 si 15 mil. ani.E o presupunere de-a mea.

    RăspundețiȘtergere
  3. Vin eu cu o precizare despre fosilele de la Chiuzbaia: sunt datate ca apartinand Miocenului superior (flora fosila Neogena, deci), cu varsta intre 5,5 si 11 milioane ani si s-au identificat 235 taxoni din 107 genuri in cadrul a 55 familii de plante. Unele specii exista pe pamant inca, dar in zone indepartate (Asia de Sud-Est), altele au doar corespondent in flora actuala (fie la noi - specii de fag, stejar, ulm, frasin, arin, castan) sau prin alte parti (Magnolii, Berberis, Zelkova, etc).
    Informatiile sunt din lucrarea "Flora fosila a miocenului superior de la Chiuzbaia" - Razvan Givulescu Ed. Acad. Rom 1990, o lucrare de peste 200 de pagini, care este probabil cea mai completa in domeniu despre rezervatia de la Chiuzbaia.

    RăspundețiȘtergere