Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

miercuri, 29 iunie 2011

Revista "Comorile Pamantului" nr.41

       Salutare prieteni!
       Astazi,miercuri 29 iunie a aparut numarul 41 al revistei Comorile Pamantului,primul numar din seria a treia a colectiei.Asa cum ati aflat inca de saptamana trecuta,numarul de astazi al revistei vine insotit de un esantion neprelucrat de Lapis lazuli,o piatra deosebit de frumoasa si pretuita din cele mai vechi timpuri.S-au descoperit dovezi arheologice care arata o folosire a acestei pietre in scop de podoaba inca de acum 7000 de ani.
       Tot astazi am primit si autocolantele cu numele si provenienta mineralelor din seria a doua...provenienta este mult spus,intrucat la unele ni se dau doua locuri de provenienta...ca sa nu mai zic ca mineralul calcopirita a devenit "calcoprita" :)))
       Asa cum ii zice si numele (piatra albastra),lapis lazuli nu este un mineral in sine,ci o roca,alcatuita in pricipal din mineralul Lazurit,un aluminosilicat de sodiu si calciu.Este intotdeauna de un albastru intens,fiid sursa pigmentului de pictura ultramarin.Cea mai mare parte a lazuritului este masiv sau in granule disiminate,iar cristalele distincte,de obicei dodecaedrice,foarte rar cubice,sunt foarte cautate.Duritatea mineralului este 5-5,5 pe scara Mohs,iar urma albastra.Fiind o roca lapis lazuli nu prezinta cristale.Roca lapis lazuli se formeaza prin metamorfism de contact asupra calcarelor.In forma sa cea mai fina consta din lazurit patat cu pirita aurie.Cele mai frumoase piete provin din Afganistan.Daca aveti curiozitatea puteti sa va uitati pe Youtube sa vedeti cum se scot pietrele din cariere si de cata munca este nevoie ca ele sa ajunga in colectiile noastre sau in bijuterii...
       La chiosc m-am uitat pe toate revistele si majoritatea pietrelor erau de dimensiuni medii si culori placute.Acum raman destule reviste nevandute,asa ca aveti de unde alege un esantion interesant.Zic eu ca este un numar reusit al revistei.
       Mai jos pun si un lapis lazuli din colectia mea,pentru comparatie.Acesta provine din Afganistan.
       Succes la pietre si sa ne auzim cu bine saptamana viitoare!




24 de comentarii:

  1. "Tot astazi am primit si autocolantele cu numele si provenienta mineralelor din seria a doua...provenienta este mult spus,intrucat la unele ni se dau doua locuri de provenienta..."

    m-am gandit la chestia asta si am ajuns la concluzia ca motivul ar putea fi faptul ca editura cumpara mineralele din mai multe locuri...iar in cazurile in care sunt doua tari de provenienta, o parte din mineralele primite de noi sa fie dintr-o tara, iar altele din alta tara...cel putin asta ar fi explicatia cea mai plauzibila gasita de mine..

    RăspundețiȘtergere
  2. Da,este posibil sa fie vorba de furnizori din tari diferite,pentru acelasi mineral.La cate mii de pietre au nevoie,e posibil.

    RăspundețiȘtergere
  3. cosmin:uuu,e dragutz,ma gandeam ca ne va da monstre mici deoarece e o piatra destul de scumpa.

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut. Daaaa, intr-adevar e o piatra tare frumoasa. Deci are si pirita, chiar ma intrebam ce e auriu acolo ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu nu mai inteleg! I.am intrebat frumos pe cei de la DeAgostini ce piatra primim in nr. 42. Imi raspunde ca va veni "PREHNITE". Dupa ce am aflat raspunsul, le trimit inapoi ca : "Dar Prehnitul l.am primit in nr. 40". Si primesc inapoi alt raspuns: " Va informam ca in nr. 40 va veni "Hematitul" " .
    Va rog mai intrebati si voi. Vreau sa aflu cat de curand.

    RăspundețiȘtergere
  6. te rog si eu cv . cum pun eticheta la aur . tu cum ai pus-o

    RăspundețiȘtergere
  7. asa e faza cu deagostini =)) da pana luni sigur aflu

    RăspundețiȘtergere
  8. dupa labrador acum avem si calcoprita in colectie...

    RăspundețiȘtergere
  9. da autocolante in rusa a mai primit cineva?si nici macar nu sunt de la tavita asta...sunt de la prima pt ca am putut sa descifrez ametistul ca fiind primul mineral..

    RăspundețiȘtergere
  10. dc nu le da nimeni cu protectia consumatorului in cap.si la clasa a 2-a scriam mai corect ca ei.

    RăspundețiȘtergere
  11. cum punem autocolant pe aur?

    RăspundețiȘtergere
  12. Foart simplu: pune-l la baza semisferei,sau dedesubt.Dar la baza e cel mai indicat,se poate citi usor si nu acopera esantionul.

    RăspundețiȘtergere
  13. Ady 96, sa sti ca denumirea se labrador nu este tocmai gresita.In cartile mai vechi de specialitate se intalneste destul de des aceasta denumire!
    Doar la CALCOPRITA, au papat un I,se mai inatmpla si la case mari !

    RăspundețiȘtergere
  14. Salutare tuturor. Victor, ai drepate, am gasit in DEX: LABRADÓR s. n. Mineral din grupul feldspaților, cu reflexe albăstrui și verzui, folosit ca piatră semiprețioasă. – Din fr. labrador.
    Eu stiam ca labradorul e o specie de caini (foarte dragalasi, de altfel :p), dar cu ocazia asta am aflat ca este si o specie de rate cu aceeasi denumire.

    RăspundețiȘtergere
  15. da da si labrador e corect dar mai corect este labradorit si in nr 42 am auzit ca va fi hematit dar nu sunt sigur

    RăspundețiȘtergere
  16. ady 96 de unde sti ce piatra apare in nr urmator?

    RăspundețiȘtergere
  17. leam trimis mail celor dela deagostini si mi`au confirmart ca esantionul urmator este "CRYSTALLISED HEMATITE"???

    RăspundețiȘtergere
  18. se zvoneste ca in numerele urmatoare apare:42 hematit 43 calcedonie galbena 44 ceruzit nu stiu sigur daca astea apar

    RăspundețiȘtergere
  19. florin astazi m-am uitat mai atent la cuartul meu roz si am vazut ca are unele impuritati portocalii,ce poate sa fie?te rog raspunde

    RăspundețiȘtergere
  20. Nu stiu despre ce este vorba si nu pot sa imi dau cu parerea daca nu vad.

    RăspundețiȘtergere
  21. florin iti multumesc de raspuns sunt cel cu impuritatea de la cuart

    RăspundețiȘtergere