Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

miercuri, 15 iunie 2011

Revista "Comorile Pamantului" nr.39

       Salutare!
       Astazi,15 iunie a aparut numarul 39 al revistei Comorile Pamantului,insotit de o mostra de lemn pietrificat.Desi pe revista apare denumirea de opal de lemn,corect este lemn opalizat.
       Avem de-a face cu o fosila autentica,o bucatica de lemn care a facut parte candva dintr-un copac.Din pacate,ca de obicei nu ni se spune de unde provine aceasta fosila,dar eu banuiesc ca este din Madagascar.Ar fi fost frumos sa stim specia si varsta geologica (eu banuiesc ca este de vasta Cratacica 90-65 mil.ani.).
       Mostrele de astazi sunt naturale,slefuite grosier pe o latura si foarte fin pe alta.Asa se procedeaza de obicei in cazul lemnului pietrificat,pentru a apune in evidenta inelele de crestere.
       Este frumos sa iti inchipui ca in urma cu mult timp acesti copaci nevazuti de ochi omenesti erau vii,cu frunze fosnitoare,la adapostul carora isi faceau pasarile cuib...
       Uneori apar adevarate paduri pietrificate in culori splendide datorita diverselor minerale,avand culori de la galben,rosu,verde...si formate din agat,cuart,opal,jasp...
       Se presupune ca arborii pietrificati nu s-au nascut,n-au trait si n-au murit pe locul unde se gasesc astazi, ci au fost carati de la mare distanta, o dată cu aluviunile. Ca dovada trunchiurile sunt ciuntite, lipsindu-le ramurile, radacinile si o mare parte din scoarta. O dovada în plus o constituie faptul că nu s-a gasit nici o urma fosila a frunzelor lor, în timp ce peste 30 de specii de plante foarte fragile, care traiau în regiunile mlastinoase ale acelor epoci, au fost gasite fosilizate.
       Teoria clasica este ca acestea s-ar fi pietrificat in mii sau milioane de ani datorita conditiilor de mediu.In urmă cu vreo 200 de milioane de ani, in unele locuri erau întinse campii mlastinoase în care debusau numerosi torenti vijelioşi care, pe lângă mari cantităţi de aluviuni si roci de origine vulcanica, transportau şi un mare numar de arbori prabusiti de violenta torentilor, dand astfel nastere unor depozite de peste 150 m grosime.Procesul de pietrificare s-a desfasurat în felul urmator: in conditii obisnuite lemnul acumulat în acest fel s-ar fi transformat in carbune dar, datorita sarurilor minerale in care a predominat siliciul, lemnul s-a impregnat, mineralizandu-se. Ca urmare, ipoteza cea mai plauzibila pare a fi cea a infiltratiei apei cu saruri minerale care au inlocuit aerul aflat în spatiile din tesutul lemnos. Cel care a contribuit in cea mai mare masura la pietrificare a fost, in acest caz, oxidul de siliciu, a carui culoare, alba la început, a fost alterata apoi de diferiti alti oxizi, in rosu, brun si galben, cu o splendida gama de nuante. Combinatia de diferite saruri a dat nastere unui adevarat curcubeu, specific padurilor pietrificate din Arizona.In unele cazuri, inlocuirea este perfecta, incat atat structura interna, cat şi cea externa sunt perfect reprezentate.Ulterior, resturile au fost acoperite de un strat de sedimente, dar vântul si apa le-au înlaturat dezvelind ceea ce se vede astazi.
       O alta teorie ar fi ca aceste trunchiuri pietrificate se pot forma mult mai rapid,teorie dovedita in mai 1980,odata cu eruptia vulcanului Saint Helen,din statul Washinghton,SUA.Aceasta eruptie a culcat la pamant milioane de copaci,a topit zapezi,ghetari si a provocat ploi torentiale.Torentele formate au carat bustenii respectivi in Lacul Spirit,unde i-a ingramadit in straturi plutitoare.Radacinile copacilor au absorbit apa si au facut ca trunchirile sa pluteasca vertical,apoi s-au scufundat in aceasta pozitie,fiind acoperiti rapid de cenusa vulcanica si sedimente.Geologii au descoperit ca datorita apei fierbinti bogate in minerale ce se gaseste in izvoarele din jur s-a reusit sa se pietrifice o bucata de lemn intr-un interval de doar un an...
       La noi in tara se gasesc destul de frecvent lemne opalizate sau silicifiate,de vasta mai veche sau mai noua,de obicei de dimensiuni mici,mai rar busteni.
       Eu am in colectie mai multe astfel de lemne,unele opalizate,altele transformate in jasp,cu varste intre 220 si 5 mil ani...Pentru mai multe detalii,cititi articolul meu despre paduri pietrificate,din aprilie 2011.
       Mult succes la pietre!



                                Lemn transformat in jasp-Arizona,SUA-Triasic,220 mil.ani

                                            Lemn opalizat din Romania-Tertiar,4-2 mil.ani.

                                            Lemn silicifiat Madagascar-Cretacic,70 mil.ani

12 comentarii:

  1. in sfarsit un esantion de care sunt foarte multumit...imi pare bine ca am gasit unul mare, la care se vad inelele de crestere

    RăspundețiȘtergere
  2. si eu colectionez comorile pamantului

    RăspundețiȘtergere
  3. la mine are o parte lustruita

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt foarte multumit de esantionul de azi.

    RăspundețiȘtergere
  5. Salutare. E foarte fain lemnul opalizat. Ca de obicei, Florin, exemplarele tale sunt absolut minunate.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cine stie dacă in nr 40 odata cu hematitul primim si cutia pentru depozitare

    RăspundețiȘtergere
  7. in nr urmator primim si cutia

    RăspundețiȘtergere
  8. In nr.40 primim Hematit,din pacate slefuit...

    RăspundețiȘtergere
  9. in nr 40 primim cutie auto si hematit slefuit super

    RăspundețiȘtergere
  10. in nr 40 primim prehnitul !

    RăspundețiȘtergere
  11. eu nam toate nr am decat 12,3,4,6,7,8,9,10,11,13.atatdar e vreau pe toate TOATE TOATE

    RăspundețiȘtergere