Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

marți, 21 iunie 2011

,,Monstri" din adincuri

       Sautare tuturor!
       Saptamana trecuta dupa un weekend lung si obositor...marti mi-am adunat din nou energia si miercuri m-am pornit la drum sa mai verific un loc ..poate poate mai gasesc cate ceva. Benzina..merinde...sculele...si gata..calare pe scuter...toate bune si frumoase insa dupa cativa km esapamentul a decis sa ma paraseasca si m-am trezit ca zgomotul pe care il fac ar fi eclipsat si cel mai nervos tractor...insa am decis sa continui.Ajuns la locul cu pricina...m-am echipat ,...un ,,Doamne Ajuta"...si am intrat.Dupa ceva vreme tocmai cand ma pregateam sa ies...dezamagit de ce am gasit ...mi-a atras atentia pe un perete...ceva urme de cuartz in caolina.Desi nu credeam sa fie ceva interesant acolo..am inceput sa ,,scobesc"...si dupa cateva cristale de cuartz de mici dimensiuni..am inceput sa gasesc cristale din ce in ce mai mari.Cu sirg si foarte increzator am inceput sa cercetez locul cu mare atentie...si incet incet am inceput sa gasesc cristale de cuartz de dimensiuni mari.Dupa ce am adunat o ,,captura" frumusica...am hotarit ca ma intorc a doua zi.Am iesit...am urcat pe scuter si directia spre casa.Fara esapament deloc la scuter, zgomotul era asurzitor ...toata lumea lumea se uita panicata oare ce ,,dihanie" trece....cand colo....eu incercand sa ignor privirile poporului si cu gandul la cristalele gasite.
       A doua zi (joi) am scos benzina din scuter...si am pus-o in rezervor la ,,furia verde" adica in IJ-ul meu din "73.Repede m-am inarmat si cu o camera video....o pedala...si la drum.De aici am sa las imaginile necenzurate sa vorbeasca.Din pacate mult din ce am filmat inauntru nu am putut folosi....poate data viitoare.
       Pana la urmatoarea postare ..toate cele bune!
http://vimeo.com/25360653 aici filmuletzul!

13 comentarii:

  1. frumooooos....eu abea astept sa ma duca tata la salina.si sincer as vrea si la munte sa caut minerale, dar toate la timpul lor......

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari,Adi!Se pare ca ai dat lovitura!Curatate,aceste piese vor sta la loc de cinste in vitrinele colectionarilor...sper ca acestia sa se gandeasca din cand in cand cu cata munca si cu cat risc au ajuns pana la ei...Mult succes in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce sa spun.. cuartul este foarte frumos.. dar am si eu o nelamurire: de ce trebuie sa se intoarca lumea cu "sacul" din astfel de expeditii? Nu sunt cateva esantioane reprezentative de ajuns? Nu este partea frumoasa cea de a le admira in natura, acolo unde le este locul? Le aduna pt a le vinde? Daca nu le vinde, unde le tine pe toate si de ce atat de muuuuulte exemplare din acelasi mineral? Sunt multe intrebari..

    Eu personal nu o sa-mi achzitionez niciodata un exemplar urias, tocmai din acest motiv. Consider ca un esantion reprezentativ de dimensiuni decente (gen cele de la revista) este de ajuns pentru a admira frumusetea lor, si pentru a proteja in acelasi timp ce a ramas in natura.

    Imi cer scuze daca am suparat pe cineva cu acest post, dar asta este parerea mea.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Lulu:cu siguranta Adi o sa iti dea un raspuns mai bun.Aceste cuarturi au stat cam 10 mil.de ani sub pamant.Au avut ocazia sa fie scoase la suprafata,dar minele au fost inchise si probabil vor ramane asa pentru totdeauna...Daca nu ar fi oameni curajosi care sa isi riste viata sa le scoata,nu ar mai ajunge in colectiile noastre.Gandeste-te ca acolo unde erau nu le putea admira nimeni,fiind la mare adancime si acoperite de alte roci.Probabil daca ai trece prin acele galerii nici nu le-ai observa.Si sunt convins ca acolo,sub pamant,au ramas pe vesnicie piese inestimabile la care nimeni nu va putea ajunge vreodata.Prefer ca ceste piese sa ajunga in colectii si muzee.Sub picioarele noastre sunt milioane,cu ce te incanta asta daca nu le vezi niciodata?Si mineralele acelea micute de la Comorile Pamantului sunt scoase tot asa,cu tonele.

    RăspundețiȘtergere
  5. Lulu...nu ai de ce sa iti ceri scuze...fiecare are dreptul sa spuna orice.Asta este parerea ta...(nu spun ca sunt deacord....dar nici nu ma deranjeaza).Dupa cum spunea si Florin mergand pe ideea ta...nu ar exista nici un muzeu de mineralogie(acolo nu au esantioane de dimensiuni decente)Iti recomand sa vizitezi cateva muzee de mineralogie...poate iti schimbi parerea(si virtual daca nu ai alta posibilitate)Referitor la intrebarea daca le adun pentru a le vinde ...raspunsul da!Daca nu esti deacord cu faptul ca le vind...indreapta-ti atentia asupra celor care vind la targuri...expozitii(nationale si internationale)..si apoi asupra mea .care sunt doar o picatura din ocean!

    RăspundețiȘtergere
  6. In primul rand multumesc pentru raspunsuri.

    Muzeele sunt cu totul alta poveste, ele sunt publice si pot fi vizitate de oricine. Asa cum spui si tu, daca as vrea sa admir minerale, m-as duce la un muzeu de mineralogie, nu m-as apuca sa intreb in stanga si in dreapta daca e cineva colectionar sa ii vad si eu colectia.

    Este adevarat ca si pietrele de la revista tot cu 'tonele' au fost scoase, dar asa cum spuneai si tu Florin intr-un post mai vechi, in afara nu ii este permis oricui sa incarce un camion de minerale dupa bunul plac, si ca exista zone protejate.

    Imi adunc aminte cand povesteai de acea talpa preistorica luata de un strain.. daca ar fi sa gandim dupa aceeasi logica, atunci el a facut foarte bine ca a luat-o, nu? Dar din comentariile voastre reiesea doar ura si dispret fata de acel om, care, probabil ca a gandit la fel ca ciupike in cazul de fata, si ca a luat-o si a dus-o la el acasa pentru colectia personala.. sau sa o vanda. Sau poate a donat-o vreunui muzeu, nu avem de unde sti.
    Dar eu sunt curioasa: ciupike, daca erai tu in locul lui, nu ai fi facut la fel? Eu cred ca da.

    RăspundețiȘtergere
  7. Lulu,vorbim de lucruri diferite.Pesterile sunt protejate prin legi stricte si este normal sa ma deranjeze cand cineva rupe stalactite si stalagmite.Unele pesteri pot fi vizitate de public si e bine sa ramana impodobite si pentru urmasi.In cazul de fata,cuarturile acestea sunt scoase din foste galerii miniere,unde nu are nimeni acces si nici nu cred ca vor mai fi deschise vreodata.In aceste mine,cuarturile nu aveau valoare,fiind considerate minerale de ganga,adica mergeau la steril.Ceea ce vrea sa zic este ca Adi le-a scos din stanca,unde stau departe de ochii privitorilor.Este destul de greu sa le gasesti.In acele locuri,cuarturile nu stau la expozitie precum stalactitele in pesteri,ci sunt inchise in stanci.Daca te simti mai bine,gandeste-te ca au ramas in pamant pe veci piese incredibile...minele sunt inchise,asa ca sunt in siguranta acolo.

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumesc Florin, intr-adevar vorbeam despre lucruri diferite, dar acum sunt lamurita.
    (cu toate ca imi mentin decizia personala de a nu avea in colectia proprie mai mult decat esantioane reprezentative).

    RăspundețiȘtergere
  9. Ok.Iti respect parerea.Si eu iubesc natura si am un sentiment de dispret pentru oamenii care abuzeaza de ea si ii fac rau fara motiv.Dar cautatarea de minerale este cu totul altceva.Cauta pe Youtube si vei vedea foarte multe filmulete cu cautatori de minerale profesionisti,in tari care au o protectie a mediului foarte stricta.

    RăspundețiȘtergere
  10. Lulu...nu stiu de ce judeci oamenii fara sa ai cunosti.Am vrut sa nu fiu rautacios(sa nu comentez deloc)...insa nu stiu de ce ma ataci cu atata sirg.Ne cunosatem de undeva??Ti-am gresit cu ceva???Nu sunt nevoit sa ma justific in fatza domniei tale...insa tot ca fapt divers iti mai recomand un filmuletz...uneori din vinzarea acestor minerale...(pentru care uneori risc mult)ajut si pe altii.Pe linga asta te invit sa facem un tur printr-o galerie,doua...sa iti faci o idee.
    http://vimeo.com/18573554
    http://www.facebook.com/media/set/?set=a.111587535578898.11710.100001829562779

    RăspundețiȘtergere
  11. Salut Ciupi
    Felicitari si pentru piesele gasite si pentru gestul de Craciun.
    Asa ca de la rocker la rocker.
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  12. Salut. Cuarturile sunt absolut superbe!!! Nu prea se aude vocea in filmulet, dar macar ascultam o muzica buna \m/.
    Este de apreciat ceea ce ati facut de Craciun pt acea familie. Felicitari si sper sa gasesti pietre frumoase si de acum incolo. :)

    RăspundețiȘtergere
  13. cit de mult va invidiez(nu de rau), doar pentru ca aveti posibilitatea de a le gasi si vedea in stare naturala...succes in continuare

    RăspundețiȘtergere