Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

vineri, 10 iunie 2011

Noroi..noroi...stibina si cuartz














       Astazi am sa ma laud cu ultimele ,,capturi" facute in adincul muntelui...si cum am realizat acest lucru.Deoarece aparatul meu foto e unul mai prost decat majoritatea telefoanelor ,,destepte" fotografiile atasate nu sunt de cea mai buna calitate...insa posibil sa revin cu cateva imagini mai clare!
       Asadar, saptamana trecuta ...dupa o zi in care am hoinarit in cautare de minerale pe diverse halde de steril (cam fara rost) ...m-am hotarit sa ma duc spre o galerie destul de aproape de casa mea....la intrarea careia anii trecuti am gasit galena foarte frumos mineralizat(foto 1 ) Cand am ajuns la aceea galerie am avut placuta surpriza sa constat ca ,,recuperatorii" de fier vechi au facut o intrare in galerie (initial fusese betonata intrarea...iar galena ...am gasit-o ..pe un perete la intrare).Fara sa stau mult pe ganduri...mi-am luat sculele...mai exact ciocanul ,dalta si un mic tarnacop...lanterna si am intrat.Dupa o inspectie rapida...si un noroi coplesitor(sa aveti o idee va ajuta foto 2) ....am zis ca nu este nimik de gasit in acea galerie.Tocmai ma pregateam sa ies ...cand am vazut un mic cristal de cuartz foarte oxidat...si ma gandeam sa il iau (daca tot am intrat...m-am umplut cu noroi,,,,macar sa scot ceva). Cand colo surpriza...langa am observat cateva ,,ace" de stibina.Incet am adunat toata stibina care se putea (era foarte oxidata...si murdara )...si incet am iesit din galerie.Acasa dupa o munca migaloasa...demna de un chinez batrin...rezultatul il vedeti in urmatoarele foto3, 4,5,6 !
       Despre stibina destul!Acum am sa trec la un cuartz frumusel (zic eu).
       Alaltaieri m-am hotarit sa intru intr-o galerie in care nu am intrat pana acum din mai multe motive...era departe de casa...si cand am mai fost la ea ...adincimea mare a apei de la intrare nu mi-a permis accesul.Acum insa eram hotarit si echipat: Cele 2 lanterne(intodeauna am la mine cel putin 2 lanterne...una pe care o folosesc...o frontala ieftina ..insa cu acumulatori care imi asigura si 8 ore de lumina constanta...si una de rezerva)...ciocan.dalta...un mic tarnacop si bineinteles cizme pescaresti...pana in brau.Dupa primi doi metri de la intrare//eram pe punctul de a renuntza...apa si noroiul erau la aproximativ 5-10 cm de partea superioara a cizmelor...ce ma fac???M-am intors si avind la mine folie de plastic(genul celei cu care se infoliaza paletii in magazine...depozite....etc)..mi-am infasurat picioarele pana sus..daca intra apa...macar sa nu o simt ..:D.Incet incet am reusit sa intru ,,,apa a patruns in cizme ...doar foarte putina.....si pe masura ce avansam de la un moment apa a inceput sa scada....inlocuita uneori de locuri perfect uscate....care alternau...cu noroi..pana la genunchi in unele cazuri.Deoarece eram intr-o galerie noua pentru mine...am inceput explorarea...km intregi fara sa dau peste nimik interesant...multe ramificatii...insa fara succes.Cand mai aveam o singura ramificatie pe care nu am explorat-o ...dupa cateva sute de metri am ajuns la un groitz(un fel de geoda...de dimensiuni mai mari)...unde efortul si km. facuti au fost rasplatiti.Desi am adus mai multe bucati frumose..dar de dimensiuni mai mici ...va prezint doar ,,boss-ul": 43 cm lungime..si o latime medie de 27cm..
       Foto atasate..,prezinta exemplarul asa cum l-am adus acasa...spalat doar de ploaie.Dupa ce am sa il curat cum se cuvine...am sa revin cu o noua fotografie...(sper ca am sa reusesc sa ai fac cu un aparat mai bun).
       Pana la urmatoarea postare...sanatate si numai bine!

6 comentarii:

  1. Avand in vedere ca drumurile iti erau deschise, a intra in subteran si a iesi cu ceva de acolo seamana mai degraba cu a merge la vanatoare, iar daca prada se lasa vazuta e posibil sa o prinzi! Una peste alta, pericole sunt peste tot, iar daca ai curajul sa le infrunti apar si satisfactiile. Mie imi place stibina, e foarte frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Minunat cuartul...cred ca o sa arate ca o adevarata piesa de muzeu cand va fi curatat!Felicitari,Adi!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce fain ai povestit.Toate piesele sunt super!
    Esti tare!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ms..ms.....dupa cum spunea si domnul ,,anonim' intradevar am fost in multe locuri foarte periculoase ...si nu o data...insa atentia sporita ...si poate al saselea simt m-au ferit pana acum de accidente grave.Personal cred ca nu e vorba de curaj...mai degraba de modul in care abordezi o situatie in care ar fi nevoie de singe in ,,bilutze"...sa cantaresti bine riscurile...sa analizezi problema din toate unghiurile....si sa nu te grabesti.(poate am sa povestesc odata cum un bloc de piatra de cateva sute de kg. s-a prabusit exact in locul unde eram cu cateva secunde inainte).Intradevar sentimentele care te cuprind cand gasesti cate ceva fain...nu pot fi descrise.Cu alte cuvinte...o vanatoare ..cu dalta ..ciocan..in loc de arc si sageti..:D

    RăspundețiȘtergere
  5. Cuartul e un exemplar superb, la fel si stibinele. Ar fi interesanta o fotografie cu stibina inainte de a fi curatata.
    Felicitari Adi!

    RăspundețiȘtergere
  6. Superb exemplar .O atmosfera demna de Indiana Jones and the Temple of Doom :). Nu stiu daca (aici) se practica , dar , am vazut << http://www.quartzcrystalsfromarkansas.com/howtocleanquartzcrystals.html >> ca se poate curata de impuritati lasandu-l intr-o solutie diluata de acid oxalic .

    RăspundețiȘtergere