Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

vineri, 4 februarie 2011

Sunt suparat-despre pietre

       Acest articol este copiat de pe blog-ul "Fosile si pietre" la rugamintea unui prieten si reprezinta un apel pentru protejarea mediului.

       "In peregrinarile mele la iarba verde,drumetii,sau dupa pietre am vazut in repetate rinduri straini veniti sa ne admire frumusetile,salbaticia…
       Aproape in fiecare situatie i-am vazut ca-si bat joc de mediu,de oamenii locului,de alti turisti dar de la noi din tara.La ei in tari nu-si permit sa distruga,sa jefuiasca pentru ca sint aspru pedepsiti.La noi pot sa-si dea in petec fara sa-i intrebe nimeni nimic.Am vazut,intr-o zona cu pietre straini veniti cu jepuri si incarcind en gros,chiar daca stiam ca este zona protejata,dar cine sa-i ia la intrebari,cine sa-i pedepseasca?
In Germania la Idar Oberstein unde se gasesc agate,cine vrea sa culeaga singur este dirijat intr-o zona mai slab reprezentata,isi culege ce gaseste,ii sint verificate sa nu fie piese rare intre cele gasite de el,i se cintaresc,platesc si pot pleca.Acelasi lucru se intimpla si in peninsula Labrador din Canada si peste tot in lume.Sint zone in care este cu desavirsire interzis sa iei o aschie si sa o scoti in afara zonei protejate sau a tarii.Dar vin la noi,sapa,distrug,jefuiesc,fac foc,lasa mizerii,murdaresc si nici macar nu acopera acolo unde au sapat si pleaca.Vor mai reveni.
       In una din zonele cu aragonit de la noi din tara,in urma cu 15 ani stratul de pe un perete era de un metru jumate.Anul trecut cind am trecut pe acolo stratul era de…20cm.
       La noi in tara se gasesc foarte multe minerale.Multe din ele fiind chiar la suprafata,dar nu sint depozite cum este cel de aragonit din Pachistan care este exploatat industrial de aproape 100 de ani si inca mai este.Cum este depozitul de agate din Brazilia-Uruguai,care si el este exploatat industrial.
       De ce sint suparat?
       Am vazut pe un blog o referire exacta a locului unde se gasesc unele varietati de pietre.
       La aceste bloguri n-au acces doar pasionatii si specialistii din Romania,ci intreaga lume.Si vom constata peste citeva luni sau un an ca nu mai sint pietre,ca aflorimentul a fost golit,e terminat.Ce le vom spune urmasilor nostri?Acolo au fost jaspuri,acolo au fost agate,acolo…Una e daca merge specialistul,daca merg pasionatii care iau cite un exemplar din ceea ce se gaseste acolo si alta daca merge tot poporul,ia pietre cit poate duce cu masina-si pe care le va imprastia,arunca poate sau le va uita intr-o pivnita si din nou,alta este daca vin “cautatori” din alte tari cu jepane,incarca pina i se rupe masina si eventual face scandal ca nu avem drumuri in Romania.Imi pare bine ca nu avem drumuri.
Si eu am spus ca am gasit lemne in Harghita,fara sa dau o localizare exacta.Daca cineva gaseste un lemn prin Harghita este norocul lui si asta nu se discuta.
       Ii rog pe cei care scriu despre pietre,despre flori de colt sau alte flori rare,specifice poate doar unor zone de la noi din tara ,despre copaci sau fluturi,despre pasari sau animale,despre orice se mai gaseste inca la noi,SA NU PRECIZEZE LOCALIZAREA EXACTA PE BLOG!

       BUCURATI-VA DACA GASITI CEVA,DAR NU ADUCETI TOATA EUROPA SAU LUMEA INTREAGA LA CULES!DATA VIITOARE NU VETI MAI GASI NIMIC"

4 comentarii:

  1. Mi-am spus parerea si pe blogul domnului si sunt perfect de acord cu tot ce a scris mai putin cu restrictia de a impartasi cu alti pasionati. Pai daca nici macar pe siteuri si bloguri de profil nu poti afla unde sa gasesti aceste comori atunci noi tineri a caror susrsa principala de informare e internetul ce ar trebui sa facem? Asa ca domnule Sova lasam la latitudinea dumnevoastra daca vreti sau nu sa impartasi-ti cunostintele dumneavostra cu noi amatori.

    RăspundețiȘtergere
  2. are dreaptate cine a scris. ar trebuii sa se intample ce a zis :-...

    RăspundețiȘtergere
  3. Câtă dreptate...imi pare rău când mă gândesc doar că nu se iau măsuri...

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna. Parerea mea ca trebuie ca autoritatile sa faca ceva, cum e si in alte state, asa cum spunea autorul articolului, nu sa ascundem informatiile cu privire la locurile in care se gasesc aceste minunatii.

    RăspundețiȘtergere