Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

sâmbătă, 19 februarie 2011

Salina Targu Ocna,jud.Bacau

       Din pacate nu am reusit niciodata sa ajung intr-o mina de metale feroase sau neferoase,dar am un prieten profesor de geologie care a trecut prin aceasta experienta si a jurat ca nu o mai repeta :)) Oricum nu prea mai are unde...iar intr-o mina de cabuni pericolul este foarte mare datorita riscului de surpari,dar mai ales datorita acumularilor de gaz metan.
       Am ajuns totusi de cateva ori intr-o mina de sare,la Targu Ocna.
       Prima experienta am avut-o demult,cred ca eram prin vara lui ’88 sau 89’ ,in clasa a IV si a fost destul de interesanta.Oricum,din cate imi amintesc eu conditiile erau mai bune.
Intr-o zi dimineata de sambata neavand altceva de facut m-am gandit ca o excursie in salina n-ar strica,mai ales ca acum puteam sa o vad altfel,cu ochi de geolog amator,asa ca ne-am urcat in masina cu intentia de a vizita salina.
       Salina este situata in vestul jud.Bacau,pe valea Trotusului,in apropierea orasului Targu Ocna,intre Onesti si Slanic Moldova si se ajunge pe drumul DN12 A.
       In scurt timp am ajuns in fata galeriei Minei Trotus.Deoarece accesul in salina se face cu mijloace auto autorizate a trebuit sa asteptam microbuzul firmei de transport.Surpriza cea mare a venit la casa de bilete:18 lei biletul pentru adulti si 9 lei pentru copii,pentru o zi.Daca tot venisem pana aici nu mai conta.A venit microbuzul,am urcat si a inceput aventura.Intr-un intuneric total,acesta a intrat in galeria atat de ingusta incat nu cred ca incap doua masini una langa alta...galeria sigur nu e pentru claustrofobi! Drumul coboara destul de abrupt in serpentine stranse...o combinatie interesanta intuneric bezna si curbe foarte stranse :)) Intunericul este strabatut doar de farurile microbuzului si de putinele becuri la lumina carora se poate vedea cota de adancime...Dupa vreo 3 km si 20 de minute,microbuzul a oprit in sfarsit si eram liberi sa coboram.Am intrat print-o usa si in fata s-a dechis o sala imensa si bine luminata,cam de 8 m inaltime.Prima schimbare remarcata a fost temperatura de 12 grade C.Din pacate,in alte zona inaccesibile publicului se puteau auzi camioane lucrand si blocuri de sare cazand.Camioane in subteran...asta inseamna multe gaze de esapament intr-un spatiu inchis...nu mai vorbesc de vechiturile Aro care care fac legatura cu suprafata.Sincer nu am rezistat mai mult de jumate de ora si asta cu greu.Pur si simplu nu puteam sa respir din cauza gazelor de esapament...parca prima data cand am fost aici nu era asa...aer sarat,placut cu efecte benefice pentru sanatate...si cand ma gandesc ca oamenii merg acolo sa se trateze de asm...
       In salina la 240 de metri adancime se afla o baza de agrement care ofera conditii pentru relaxare,miscare,tratarea afectiunilor respiratorii...aici se afla si o biserica ortodoxa sculptata in sare,Sf.Varvara,precum si un muzeu al sarii.Iata si cateva facilitati:muzeul sarii,lac cu apa sarata si cascada,spatiu pentru gimnastica,cabinet medical,chiosc alimentar,terasa si magazin de suveniruri,terenuri de minifotbal,baschet,tenis de camp,tenis de masa si biliard,jocuri mecanice,spatii de joaca pentru copii (leagane,topogane si balansoare) internet wireless,calculatoare in retea,semnal Orange si Vodafone.
       P.S:salina se afla in oraselul Targu Ocna si nu la Slanic Moldova,asa cum apare in multe descrieri.Slanic Moldova este o statiune balneoclimaterica,renumita prin izvoarele minerale cu efecte curative si se afla la 56 km de Targu Ocna.Ambele sunt in Jud.Bacau.


















       Bine inteles ca pentru mine atractia principala au fost peretii in care se pot vedea straturi de sare de diferite nuante de la alb gri la negru,in functie de puritate.Stralucirea lor este incredibila.Aceasta sare s-a depus in urma cu multe milioane de ani pe fundul unei mari care s-a evaporat,iar dungile sunt straturi de aluviuni aduse de rauri, cele negre corespund anotimpurilor ploioase,iar cele mai albe celor secetoase.Imi amintesc cand eram mic cum lingeam peretii sarati :))
       Oricum,in afara de problema cu gazele de esapament totul este frumos si daca nu ati coborat niciodata sub pamant merita din plin.Mai sunt si alte saline interesante cum ar fi cea de la Cacica (Suceava) sau Turda (Cluj).
       Cristalele de sare,desi sunt fragile si sensibile la umiditate arata foarte frumos in colectie,iar din bucati de sare gema se pot confectiona diverse obiecte decorative.O lampa de sare se poate achizitiona din magazinele de suveniruri din oras la preturi incepand cu 30 lei,in functie de marime.Blocul de sare este scobit pe dedesubt si instalat un bec de frigider.Aprinsa,lampa da o superba culoare portocalie cu efect relaxant :)
 
                                                      Cristale naturale de sare (halit)
                                           
                                                                 Lampa de sare

9 comentarii:

  1. Am fost aici; e foarte frumos...daca as avea ocazia as mai merge inca odata :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu am fost si recomand. D-le Sova cum as putea face rost de id-ul dvs. pt ca am cateva intrebari.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce bine ca in salina este frumos, desi cu gazele de esapament este, pe cat de ciudat, pe atat de trist si chinuitor pentru ca se anuleaza efectul aerului sarat asupra organismului celor suferinzi de asm, si nu numai... In tara, am fost la Cacica (unde mi-a placut mult) si la Slanic Prahova (unde nu mai merg niciodata). Romania nu prea stie sa ocroteasca ce i-a daruit natura (dupa unii) sau Dumnezeu (dupa altii). De ce zic asta? Simplu: am fost si la mina Wieliczka de langa Cracovia, iar acolo este fabulos, pentru ca a existat mereu preocupare pentru orice fel de detaliu. Bine, unii ar putea spune ca polonezii sunt taticii mineritului in sare, dar chestia asta nu prea are legatura cu bunul simt si implicarea.

    RăspundețiȘtergere
  4. Faza cu gazele de esapament a fost destul de aiurea,nu stiu daca asa este mereu sau a fost doar o intamplare.Nu numai ca anuleaza efectul aerului sarat,dar te si otravesc...sper ca intre timp au rezolvat problema.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce esantion superb de halit!

    Frumoase poze Florin, sper sa ajung si eu pe acolo odata si odata.

    RăspundețiȘtergere
  6. legat de P.S. intre oraselul Targu Ocna si Slanic Moldova sunt doar 18 km.

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu merg la salina in fiecare vacanta si nu mi s-a intamplat vreodata ceva legat de gaze de esapament . E un loc foarte frumos . Frumoase poze . Abia astept sa merg si anul acesta :D

    RăspundețiȘtergere