Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

miercuri, 16 februarie 2011

Revista "Comorile Pamantului" nr.22

       Salutare!
       Astazi,miercuri 16 februarie,a aparut numarul 22 al revistei Comorile Pamantului insotit de o mostra de obsidian (sticla naurala vulcanica).Aceasta piatra este una dintre preferatele mele,dar din pacate exemplarele de la chiosc erau destul de mici ca dimensiune,majoritatea fiind mult mai mici dacat cea aleasa de mine.Ciudat,deoarece acesta poate fi intalnit des si nu prezinta valoare gemologica,doar decorativa.Poate aveti voi mai mult noroc.
       Obsidianul este o piatra interesanta,dar are structura amorfa,necristalizata.Se formeaza in zonele vulcanice prin racirea rapida a lavei,astfel neavand timp sa se formeze cristale.Datorita acestei raciri bruste pot aparea pe suprafata sticlei crapaturi cu aspect de fulgi,rezultand asa numitul obsidian cu "fulgi de nea" (snowflake obsidian).Desi este opac,daca il priviti in soare o sa observati straturi,efect accentuat daca piatra este uda.Din pacate iar nu ii cunosc originea,dar cele mai frumoase obsidiane provin din Etiopia si Mexic.Aceste pietre se gasesc si la noi,destul de des,uneori chiar in pietre de balast.Eu am in colectie obsidian romanesc,gasit de o prietena in judetul Prahova :) Nu m-ar mira ca pe urmatoarele autocolante sa scrie la obsidian Etiopia si Mexic :))
       Mult succes la pietre!
       P.S.Dupa cum stiti in nr.23 este anuntata aparitia azuritului,amanat de cateva ori,incepand cu nr.7 daca imi amintesc bine...parca trebuia sa fie adus din Tunisia...

30 de comentarii:

  1. Obsidianul este o piatra extrem de interesanta, desi este amorfa, fiind o sticla. Ma bucur ca au nimerit bine numele pietrei, ca ar fi putut sa scrie "obsedantul" sau "obsidiantul" :))
    Marturisesc ca in fiecare dimineata de miercuri trag cu ochiul la blogul tau sa vad ce piatra ne mai leaga de gat. De data asta este mai mult decat OK, desi mai am si eu un esantion frumusel.

    RăspundețiȘtergere
  2. frumoasa roca si frumoasa mostra eu mai am o tablita de pietre dar nu e de la deagostini sau de la alta editura e din italia iar unele pietre erau chiar din zona ( lava rosie ,lava neagra , siliciu de carbur, sulf poate si altele) dar vroiam sa te intreb florin cum se formeaza lava neagra ? chiar sunt curios

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumos esantion...al meu e mai mititel. Am fost cam dezamagita nici nu am avut de unde alege :( Cel care l-am luat eu era cel mai putin ciobit. Oricum abia astept sa vad esantioanele de azurit, sper ca toata asteptarea asta sa merite :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Lava este materie topita provenind din adancul Pamantului,care iese la suprafata prin eruptii vulcanice.Se deosebeste de magma prin faptul ca,iesind la suprafata,lava pierde multe gaze.Are temperaturi mari de obicei in jur de 1000 grade C,si in functie de continut poate fi lava bazaltica (curge asemenea apei) sau acida (contine multe gaze si are scurgere foarte lenta).Culoarea este de obicei neagra,dar am poate fi si verzuie sau rosiatica.

    RăspundețiȘtergere
  5. Imi plac mult comentariile tale,supreme01.Era sa mor de ras cand am citit de obsedant si de obsidiant.De data asta au nimerit-o,dar o "repara" ei pe autocolante :)))

    RăspundețiȘtergere
  6. supreme01 esti mortal, m-a pufnit rasul la comentariul tau :))
    P.S. eu am prins un "obsedant" exact cat cutia

    RăspundețiȘtergere
  7. oare chiar ne dau azurit? sau o intorc iar pe toate partile? daca o sa nil dea, probabil va scrie pe revista "AZRITUL" sau ceva de genul si iar va trebui sa ghicim de unde provine...

    RăspundețiȘtergere
  8. am gasit toata colectia din anglia cu 50 de euro se merita? dati-mi un sfat(bogdan)

    RăspundețiȘtergere
  9. Daca sunt toate 100 de numere se merita. Noi am dat pana acum mai mult de 50 euro pe 22 de numere.

    RăspundețiȘtergere
  10. Salutare

    A vazut sau gasit cineva obsidian cu fulgi de nea?

    RăspundețiȘtergere
  11. Atat de multa prostie adunata intr-o revista ce se vrea serioasa nu am mai intalnit!!! Asta e motivul "aberatiilor" mele :)) Daca cititi atent caracterizarea unui mineral, se spun de doua ori (cel putin) aceleasi chestii. In plus, totul e facut la misto: multe numere schimbate, multe esantioane urate. De asta, in fiecare miercuri este o adevarata aventura ca sa gasesti un esantion frumos-foc :)
    Eu am mai spus intr-un comment ca in Marea Britanie, colectia este mai ieftina, cadourile sunt mai multe si esantioanele sunt mai frumoase, pentru ca, acolo, cumparatorii nu iau orice, sunt pretentiosi si nu permit sa fie prostiti.
    In ceea ce priveste pietrele noastre de toate miercurile, nu e musai sa fie maaaaaaaari, dar frumoase trebuie! Bine... cand sunt minuscule, sunt de toata jena!
    Succes la strans pietre frumoase!

    RăspundețiȘtergere
  12. Salut florin,aici la brasov,foarte mari,eu am prins la 11:30.inca vreo 8-9 esantioane destul de frumoase.Insa,si ala tau este frumos.Se merita colectia.asta.Fata de cea cu marile corabii,nu se compara.

    RăspundețiȘtergere
  13. cand o sa fac rost de colectie o sa-ti trimit poze pe masaenger (bogddan)

    RăspundețiȘtergere
  14. daca scot pietrele din cutii si le las asa in camera are ceva.... adica e vreo una toxica?

    RăspundețiȘtergere
  15. sant curios sa vad cum arata azuritul lor!!!!

    RăspundețiȘtergere
  16. are dreptate supremeo,in anglia pietrele sant cu adevarat frumoase si iti da si un kit pentru incepatori,cican dalta o chestie cu o lupa manusi lanterna cu ultraviolet etc

    RăspundețiȘtergere
  17. piatra mea e un pic mai mare ! poze pe comorilepamantuluifans.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
  18. Florin, imi poti recomanda si mie magazine online de unde pot cumpara diverse minerale. Locuiesc in Calarasi si pe aici nu prea am vazut targuri de minerale. Mersi din suflet si felicitari pentru blog!

    RăspundețiȘtergere
  19. Incearca pe www.okazii.ro la sectiunea obiecte de colectie-fosile minerale roci.
    Nici o piatra din colectie nu este periculoasa,poate fi tinuta in camera fara probleme.

    RăspundețiȘtergere
  20. Cei de la revista ziceau ca ne dau azurit la nr.23...

    RăspundețiȘtergere
  21. mda stici ce e interesant intr-o zi e aur ....in alta sticla!

    RăspundețiȘtergere
  22. BOGDANE , DA-NE SI NOUA PONTUL CU TOATA COLECTIA LA 50 EURO!

    RăspundețiȘtergere
  23. obsidianul meu este mai mare

    RăspundețiȘtergere
  24. in nr 23 chiar ne dau azuritul dar probabil ca vor uita un "it" din numele mineralului si pe revista va scrie "AZURUL"

    RăspundețiȘtergere
  25. @ ady crisan1996
    de unde sti atâtea despre revista?

    RăspundețiȘtergere
  26. in spania niste englezi au inchiriat o hala si au facut un fel de bazar,acolo englezii au fel de fel de chilipiruiri(ieftineala)exemplu combina sony 10 euro.Eu stiind de colectia din anglia am vb cu un englez si a zis ca poate sa-mi faca rost si ma costa cel mult 50 de euro asa a zis el acuma.......A zis ca sapt viitoare primeste pachet ...

    RăspundețiȘtergere
  27. @Nico Alexandu
    secretele meseriei, am doar 14 ani dar hai sa va spun secretul meu: in fiecare luni trimit e-mail la editura :D

    RăspundețiȘtergere
  28. siti,an carti nu scrie prea mult despre fiecare piatra (semi)pretioasa! se cam repeta.

    RăspundețiȘtergere