Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

vineri, 25 februarie 2011

Mineralia-Targ de Martisor,Iasi

       Salutare!
       Astazi,25 februarie am reusit sa ajung la expozitia cu vanzare intitulata Mineralia-Targ de Martisor,organizata la Iasi,in incinta Muzeului de Stiintele Naturii.
       Am ramas placut impresionat de organizare cu toate ca din cauza vremii nefavorabile a reusit sa ajunga un singur expozant,dar este posibil sa ajunga si ceilalti asteptati.Oferta este destul de diversa,dar cea mai mare parte a spatiului este ocupata de bijuterii din tot felul de pietre prelucrate,mai ieftine sau mai scumpe.Eu m-am oprit direct in zona cu esantioane brute unde erau expuse aragonite,fluorite verzi si mov,cuart,calcit,rodocrozit,stibina,baritina,lemn pietrificat,precum si alte minerale rare pentru tara noastra.Eu am ajuns destul de dimineata,in jurul orei 9.30 si cu toate ca am stat acolo cam o ora,nu cred sa fi vazut mai mult de 15 oameni.Posibil sa vina mai multi in zilele urmatoare,caci expozitia este deschisa pana duminica 28 februarie,ora 18.
       Bineanteles ca a fost prezenta si o echipa de televiziune de la un post local si am dat si eu un mic interviu in calitate de om venit special pentru expozitie de la Bacau :)) sper sa nu radeti prea mult in caz ca vedeti imaginile :))
       Domnul Andrei Gorduza a fost deosebit de amabil si mi-a raspuns la toate intrebarile.Sper ca nu l-am plictisit prea tare.Am aflat astfel informatii interesante pe care nu le stiam,despre metode de falsificare a pietrelor.Din pacate,numarul pietrelor false de pe piata este mult mai mare decat am crezut,iar metodele folosite pot insela cumparatorii neavizati.
       Am facut si eu cateva mici achizitii.
       Urmatoarea expozitie Mineralia la Iasi va avea loc in luna mai,pe data de 14,daca retin exact.Aceasta expozitie se anunta de amploare.
       In concluzie,a meritat sa fac drumul pana la Iasi doar pentru expozitie,dar sper ca urmatoarea se fie deosebita,cu mai multe pietre brute si mai multi expozanti.Daca sunteti din Iasi incercati sa mergeti pana la muzeu,intrarea costa 3 lei,iar biletul este valabil toate 3 zile cat tine expozitia,asa ca puteti a va intoarceti oricand cu acelasi bilet.

10 comentarii:

  1. Deocamdata am programul doar pana in martie si la Brasov nu apare nimic,dar cu siguranta vor,acolo se fac de 2-3 ori pe an.

    RăspundețiȘtergere
  2. Destul de piperate preturile...

    RăspundețiȘtergere
  3. Va salut,
    multumuesc pentru prezentarea facuta. Doua lucruri sunt foarte importante intr-o expozitie: autenticitatea si raritatea pietrelor. Uneori merita sa mergi sa vezi si o singura piesa (un smarald deosebit, pe matrice de sist sau un rodocrozit frumos de Cavnic)
    Nu ne vom plictisi niciodata sa vorbim despre pietre ...
    Pentru informare, Mineralia Brasov este in 7-10 aprilie, Casa Sfatului.

    RăspundețiȘtergere
  4. yey! Ce ma bucur ca ai fost!! Frumoase esantioane dar totusi mi se par un pic cam scumpute.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Andrei Gorduza: multumesc ca mi-ai zis! abia stept sa fie targul!

    RăspundețiȘtergere
  6. Am trecut si eu astazi pe la targ. Sa stii Florin, ca nu a mai venit nici un expozant in plus, tot unul singur era, cu aceleasi pietre din imaginile tale.
    Desi nu am cunostintele necesare pentru a aprecia valoarea in bani a pietrelor, mi s-au parut si mie un pic cam scumpe. Singurul lucru care l-am achizitionat a fost un esantion micut (dar frumos) de fluorina verde.

    RăspundețiȘtergere
  7. Este tare ciudat sa fie doar un singur expozant de minerale, in mijlocul atator vanzatori de pietre slefuite, dar toata vina o poarta vremea asta care numai a primavara nu aduce :( Cat despre preturi... nu sunt atat de mari, dar toti s-au invatat cu 10 lei pe care ii ofera pentru pietrele Comorile Pamantului. Dupa o vizita la un astfel de targ, oricine isi poate da seama despre bataia de joc a celor de la Deagostini, care si-a atins maximul cu azuritul fara de azurit :)))
    Ca sa nu fiu rautacios pana la capat, revista Comorile Pamantului poate fi doar un ghid... frumusetile se gasesc in alta parte.

    RăspundețiȘtergere
  8. Am fost azi, 27 februarie acolo, au fost vreo 2-3 exponanti, preturile intre 10 ron si citeva milioane. Mi-a placut si a fost destul de multa lume, daca veneam pe 25,poate ma intilneam cu Florin Sova, fara o intilnire stabilita in prealabil. Florin, voi pune niste fotografii pe blogul meu si poate vei recunoaste cite ceva cumparate de tine. :)

    RăspundețiȘtergere