Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

duminică, 13 februarie 2011

Minerale fluorescente

       Citisem o gramada de lucruri despre minerale fluorescente,vazusem unele si la muzeu expuse sub lumina ultravioleta,dar nu incercasem niciodata experimentul pe mineralele din colectia mea.Am aruncat o privire pe internet si am gasit cateva dispozitive care emit lumina UV,de la becuri la lampi si lanterne.Cum pretul acestora era destul de piperat pentru scopurile mele,m-am hotarat sa achizitionez un breloc.Pe internet se gasesc destule,dar fiind nerabdator sa incerc am dat o fuga in oras si am achizitionat un breloc cu led care emite si lumina UV,la numai 6 lei.Ajuns acasa,am tras repede jaluzelele,am facut intuneric in camera si am inceput sa iau pietrele la verificat.Rezultatul a fost unul spectaculos si incantator.Oriunde indreptam raza de lumina ultravioleta apareau culori superbe fluorescente pe care nu le vazusem pana acum la pietrele mele.Din pacate rezultatele au fost slabe chiar cu fluoritele,dar in schimb unele calcite si dolomite au iesit in evidenta.
       Iata cateva dintre ele fotografiate la lumina UV.

10 comentarii:

  1. Foarte tare! Sa inteleg ca doar unele minerale au aceasta proprietate? daca luminezi alte pietre nu se vede nimic?

    Florin, am trecut pe la muzeu, tanti de acolo mi-a zis - citez - "da, o sa fie si din-astea". Ce-i drept, nu avea un ton prea convingator, nu stiu daca stia exact despre ce vorbeste. Dar sa speram ca are dreptate. Cu siguranta voi trece si eu pe la acea expozitie, macar sa vad cum e.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cum pot face si eu rost de acest ,,breloc"?
    multumesc

    RăspundețiȘtergere
  3. Se pot gasi si tuburi fluorescente la vreo 5 roni, pe o lungime de unda mai mica sau mai mare.

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc mult de tot pentru informatie,Lulu.Daca nu apare nimic neprevazut,o sa fiu si eu acolo,probabil veneri,25.Nu toate mineralele au aceasta proprietate numita fluorescenta ci doar unele cum ar fi Fluorine,calcite,dolomite.Celelate se vad violet in raza UV,dar nu prezinta fluorescenta.

    RăspundețiȘtergere
  5. Brelocul acesta costa 6 lei si se gaseste de obicei prin targuri,pe la tarabele cu lanterne sau brelocuri.Poti sa comanzi si pe net dar ajunge mult mai scump.

    RăspundețiȘtergere
  6. Si eu tot vineri as fi vrut sa merg, in prima zi cand ai de unde alege daca vrei sa cumperi ceva, din pacate la ora 19:00 cand se inchide eu de-abia ies de la servici. Doar daca ajung jumatate de ora dimineata desi nu prea cred - deci cel mai probabil ca voi trece sambata.

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc pentru informatiile suplimentare despre expozitie, de-abia astept sa vad cum va fi.

    RăspundețiȘtergere
  8. ehh...hop si eu.Desi de multa vreme caut o lanterna cu lumina UV recent am achizitionat una la un pret decent.Totusi avind si 2 lampi UV m-am hotarat sa fac un filmulet gen Lampa UV vs Lanterna uv.Am sa revin cu un link...si eventual astept comentarii.Cu stima io...adica Ciupi pentru prieteni!

    RăspundețiȘtergere
  9. eu am achizitionat niste minerale fluorescente chiar de la muzeul de geologie din Bucuresti acum multi ani. Si bineinteles ca am rugat pers respectiva sa imi arate chiar ac proprietate a lor. este absolut magnific!

    RăspundețiȘtergere