Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

duminică, 12 septembrie 2010

Lemn fosilizat sau mineral? Ajutor!


       Am in colectia mea trei presupuse fosile care imi pun ceva semne de intrebare.Le-am facut rost de la cineva care le-a gasit pe un afluent al raului Oituz,in zona localitatii Poiana Sarata,jud.Bacau.Persoana respectiva mi-a zis ca ar fi bucati de lemn fosilizat,lucru confirmat de un geolog.Din pacate cei ce la muzeul de stiinte ale naturii "Grigore Antipa" din Bucuresti au refuzat sa isi dea cu parerea,pe motiv ca nu au specialisti si nici aparatura necesara pentru identificare si datare a mostrelor.La prima vedere par intr-adevar bucati de lemn fosilizat,dar nu sunt asa de sigur,nefiind specialist.Sincer nu am mai vazut nici un arbore cu scoarta semanatoare,dar poate fi o specie disparuta,sau de asemenea pot fi foraminifere fosilizate.Arata la fel pe ambele parti.Din cate m-am interesat in zona respectiva apar la zi depozite sedimentare de varsta Senoniana (Cretacic sup.),lucru dovedit si de fosilele gasite de mine personal (marne cu fucoide).Sper ca cineva care se pricepe si vede aceste poze sa ma ajute sa imi fac o ideie ce ar putea fi.

       It seems to be fossilized wood,but i`m not sure,help me please.




9 comentarii:

  1. Stimate Florin, am descarcat imaginile cu aceste trei fragmente de ceea ce par a fi lemn fosil. Foraminifere? Posibil. Depunere de seminte fosile? Iti recomand nu Muzeul "Antipa" ci Muzeul National de Geologie unde sa il contactezi pe dl. Iamandei Stanila, un specialist de valoare si care te poate "ferici" cu raspunsuri. Sa te inarmezi insa cu rabdare...
    Eu colectionez numai de pe teren insa am inclus in colectie si piese primite de la prieteni. Domeniile mele sunt lemnul fosil si silicolitele.
    Colectia ta este deosebita, variata. Sunt de acord cu reflexiile tale pe care le-ai postat. Constat ca avem viziune mineralogica foarte apropiata.
    Arthur Szabo / Reghin

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc mult pentru sfat.Daca vrei,mi-ar face placere sa mai vb.Ma intereseaza lemnul fosil.

    RăspundețiȘtergere
  3. Arthur Szabo / Reghin19 septembrie 2010 la 16:23

    Putem coresponda pe mail: arthurszabo@yahoo.com

    Nu pot sa-mi dau seama de marimea acestor piese. Ar putea fi aglomerari de seminte pe o suprafata lipicioasa, sau fructul vreunui arbore necunoscut noua?
    Tinem legatura pe net.
    AMOR PETRARUM NOS UNIT!

    RăspundețiȘtergere
  4. Tocmai vroiam sa-ti spun de Dl.Iamandei,dar vad ca ti-a spus Arthur.
    Mult bine,
    Alexandru.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mi-ar fi mai comod daca am tine legatura pe mail.Adresa mea este:nistoraioan@yahoo.com
    Mult bine,
    Alexandru.

    RăspundețiȘtergere
  6. Salut.
    Interesante specimene. Nu cred ca sunt lemne fosile ci maidegraba imi aduc aminte la prima vedere de o aglomeratie de ostracode, niste crustacee minuscule ce se adapostesc intr-o cochilie asemanatoare scoiclor. Am gasit similare in bazinul Borod, Bihor, dar de varsta mai recenta - Pliocen
    Desi nu sunt sigur de identificare.
    http://www.google.ro/images?um=1&hl=ro&biw=1045&bih=668&tbs=isch%3A1&sa=1&q=ostracod+fossil&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=
    Depozitele in care le ai gasit sunt de origine marina sau terestra?
    Felicitari pt. blog, pe linga atatea baliverne cu pretentii spirituale vad ca cineva ia in serios mineralele si fosilele.
    Eu sunt pasionat de fosile, si daca ai chef contacteazama la paleobear (at) yahoo.com
    Salut
    Tommy

    RăspundețiȘtergere
  7. Am discutat cu cativa geologi si intr-adevar nu e vorba de o fosila ci de un mineral...cel mai probabil noduli de mangan.

    RăspundețiȘtergere
  8. se vede ca este pielea unui extraterestru!stiu asta pentru ca sunt urmarit de SLENDER MAN!ajutoooooor!va rog!

    RăspundețiȘtergere