Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

miercuri, 8 septembrie 2010

Colectionarea mineralelor si fosilelor

       Colectionarea mineralelor si fosilelor poate deveni o pasiune placuta pentru cei interesati de istoria Pamantului,pasiune ce implica iesiri in mijlocul naturii.Pentru mine,o asemenea iesire se aseamana cu cautarea de comori.Nimic nu este mai placut decat sentimentul de a fi primul om care vede si atinge fosila unui animal stravechi,ce a trait inainte de a fi oamenii pe Pamant,sau de a scoate un mineral sau o roca deosebita dintr-o stanca.Daca nu locuiti in apropierea unui loc in care se gasesc fosile si minerale,ramane varianta unor excursii geologice.Eu personal cand ies cu familia in vacanta,incerc pe cat posibil sa iau in calcul si pasiunea mea si sa fiu cat mai aproape de asemenea locuri.Pentru dezvoltarea colectiei se mai pot achizitiona specimene din targuri specializate,internet,sau la schimb cu alti colectionari,dar va spun din proprie experienta ca ce ai gasit tu insuti iti da un sentiment deosebit si o oarecare mandrie in colectie.
       Planificarea unei excursii geologice incepe din confortul propriei case.Primul pas il constituie informarea,apoi documentarea si alegerea locului.Acum cativa ani imi luam informatiile din carti,dar era altceva fata de realitatea terenului.Una este sa stai in fotoliu cu o carte in mana si alta e sa fii in locul respectiv.Diferanta e mare...citesti despre un strat bogat in fosile si cand ajungi la fata locului te trezesti in fata unui munte.E mai grau pentru un amator sa recunoasca starturile,dar nu e imposibil.Eu personal am invatat geologia masivului Pietricica de la Piatra Neamt si asa am reusit sa gasesc pesti fosili de varsta Oligocena.Oricum,azi lucrurile stau mai bine,poti gasi pe internet informatii detaliate,poti afla direct de la altii care au fost acolo si poti vedea pe Google Earth locul in detaliu din toate unghiurile.
       Cele mai bune locuri de a cauta fosile sunt muntii formati din sedimente care au fost candva pe fundul marii,in albiile taiate in stanca ale raurilor,in malul abrupt al marii (uneori chiar pe plaja),in cariere de piatra,locuri cu alunecari de teren sau oriunde apar aflorimente la zi.Sunt oameni care cauta prin galeriile minelor parasite,dar asta se poate face doar de profesionisti echipati si cunoscatori ai zonelor.Este foarte riscant datorita riscului de ratacire,gazelor toxice,prabusiri...Pentru minerale cautati zone in care acum milioane de ani,fluide hidrotermale asociate sau nu cu magma fierbinte au depozitat minerale in fisurile startelor,sau zone in care rocile au fost supuse fenomenului de metamorfism.Este foarte important sa stiti daca locul nu este pe o proprietate privata (in acest caz cereti permisiunea) sau daca locul nu este protejat prin lege.
       Consulati inainte de ajunge la fata locului o harta geologica si una geografica cat mai detaliata,cu formele de relief,varsta si distributia rocilor.


       Pe teren,geologii folosesc busola geologica si alte aparate pentru masurarea inclinarii stratelor,lucru complicat pentru un amator.Mult mai simplu este sa faceti fotografii cu aflorimentul si cu specimenul,asa cum apare in roca.avand si elemente de comparatie (ex.ciocanul geologic).Asadar sa nu va lipseasca aparatul foto,pe cat posibil echipament de protectie,haine,manusi (unele roci sunt taioase,sau va puteti lovi cu ciocanul),casca si ochelari de protectie (mi s-a intamplat sa imi sara in ochi fragmente de roca si nu este deloc placut),ciocanul geologic,dalti de diferite marimi,lupa.Spargeti pe cat posibil rocile expuse pentru a evita caderea de stanci.Am gasit intr-o zona niste cristale foarte mari de calcit dispuse in forma de trandafir,dar neavand dalta nu am putut s le scot.Din pacate le-a spart unul cu ciocanul...Daca gasiti ceva notati pe harta locul exact.Impachetati exemplarele in hartie de ziar sau vata pentru cele sensibile si apoi notati pe hartie si intr-un carnetel numarul,locul si data colectarii.Indicat ar fi sa notati si cu pix si cu creion,pentru ca se poate intampla se va prinda ploaia sau sa scapati carnetul in apa si se pot pierde informatii pretioase.Tineti minte ca o piesa valoreaza mai mult daca se stie exact locul si data colectarii.
       Odata ajuns acasa incercati sa identificati specimenele (cu ajutorul unor cataloage) si sa le curatati de pamant sau matrice pentru expunere.Folositi o periuta de dinti sau o perie mai mare,dar fara unelte de metal sa nu zgariti exemplarul.Se recomanda pe cat posibil folosirea apei distilate pentru spalare,deoarece apa de la robinet poate contine chimicale ce pot reactiona cu anumite minerale.Pentru dizolvarea matricelor ce contin carbonati folositi acid cluorhidric diluat si cald,nu prezinta probleme de siguranta,dar fiti totusi precaut.
Expuneti specimenele in cutiute de plastic sau cartonate,cu etichete care contin numele specimenului,locul si data colectarii si faceti si un catalog cu poze pe calculator.Aveti grija sa nu tineti in colectie minerale toxice sau radioactive.Eu am avut realgar (sulfura de arsenic),dar am scaptat de el.
       Sper ca cineva sa gasesca aceste informatii folositoare in practica,sau macar pentru curiozitate.
       In poze vedeti un peste fosil de varsta Oligocena,alge de varsta Senoniana (Cretacic sup.) si cristale calcit (de pe paraul Lipcheanul,Poiana Sarata,jud.Bacau)gasite personal.Mai am si altele minerale.Inca nu am reusit sa gasesc amoniti,dar mai caut...




17 comentarii:

  1. O pasiune foarte frumoasa. Poate organizati o iesire, la care se "pofteasca" si cititorii blog-ului dvs.

    Va doresc numai "pietre minunate".

    RăspundețiȘtergere
  2. sall datimi si mie idurile voastre de mass pls ca vreau sa vorbim .

    RăspundețiȘtergere
  3. SAL
    Eu sunt un pasionat din Judetul Buzau Rm Sarat
    Sti vreo zona unde as putea sa incep cautarile?
    (foarte frumos articol ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu cunosc zona,dar te sfatuiesc sa incepi in zona de deal si de munte.Cauta pentru inceput pietricele de diferite culori in albiile raurilor,acolo se aduna material de pe versanti si poti sa iti faci o ideie despre ce se gaseste in zona.Cauta mai multe informatii pe net.Uita-te si pe harta geologica a Romaniei,o gasesti pe google.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sal
    Am 16 ani si sunt pasionat si sunt din Cugir, jud. Alba Iulia. Cunoasteti vreo zzona in care as putea sa incep cautarile.Intre timp colectionez Comorile Pamantului in care la fiecare numar primesti cate un mineral. Astept daca se poate un raspuns pe mycky_birzu@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  6. este foarte interesant.am doar 11 ani si imi place foarte mult materia `geologie`.intr-o zi l-aqm intrebat pe profesorul meu de geografie `cand vom trece la lectia despre minerale?` dar din pacate tot timpul imi spunea ` acus...`.imi doresc si eu de asemenea sa fac shimb cu mari colectionari . AS vrea sa va intreb ceva:pe ce blog (site) pt. a colabora cu alti colectionari.Eu imi dorsc sa devin un mare minereolog.
    A fost o mare bucurie si inca este ca am primit de Craciun o carte un sunt multe informatii. As mai dori sa aflu un lucru cum spuneam imi doresc sa ajung sa fac schimb cu cei mai mari colectionari ,numai ca nu stiu pe ce site sa intru ca sa colaborez . Va astept raspunsurile.
    nume ;David Anastasia
    localitate : Catamarasti Deal

    RăspundețiȘtergere
  7. buna
    sunt tot eu David Anastasia si vreau sa te intreb : ce minerale pot gasi in Romania,mai precis in BUZAU ,BOTOSANI,CATAMARASTI DEAL?

    RăspundețiȘtergere
  8. ITI ADOR BLOGUL!!!!!
    ANASTASIA DAVID
    11ANI
    CATAMARASTI DEAL
    jud:BOTOSANI

    RăspundețiȘtergere
  9. m-am uitat pe harta gologica a romaniei numai ca nu am inteles ce simboluri semnifica mineralele,rocile si fosilele.
    imi poti spune prin ce simboluri imi dau seama unde se afla?
    ANASTASIA DAVID

    RăspundețiȘtergere
  10. ai putea sa-mi spui legenda hartii please!!!

    RăspundețiȘtergere
  11. nu se vede bine...da-mi un mail si iti trimit hartile mari

    RăspundețiȘtergere
  12. vezi ca le-am pus si intr-un alt articol,ceva cu harta geologica a Roamaniei si a Europei

    RăspundețiȘtergere
  13. pentru anonimul din ramnicu sarat.si eu sunt din ramnicu sarat.daca vrei sa vorbim intra pe iliemln@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  14. Minunat acest articol si minunata pasiune. Imi poti spune si alte zone unde as putea efectua cautari in Judetul Bacau ?? Ai specificat de paraul Lipcheanul,Poiana Sarata ... mai cunosti si alte locuri ? Merci mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! In judetul Bacau se mai gasesc cateva puncte fosilifere,unele dintre aceste protejate (punctul fosilifer La Runc,Carligata,conglomeratele de Pietricica,calcarele cu Litothamnius...)In afara de aceste locuri sunt foarte multe cunoscute doar de localnici si cautatori.Din pacate eu nu cunosc altele,dar am reusit sa gasesc o frunza fosilizata unde nu ma asteptam...Langa Hotelul de la Magura,este un drum care duce jos,pana la parau.Acolo fac de obicei oamenii gratare.Daca mergi 100 m pe parau inspre oras,se vad niste strate sedimentare.Acolo am gasit fruza fosilizata,desi e cam tanara,geologic vorbind.

      Ștergere
  15. Stii cumva unde apare mai exact punctul fosilifer La Runc?

    RăspundețiȘtergere