Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

duminică, 26 septembrie 2010

Chihlimbarul

        Inca din cele mai vechi timpuri,chihlimbarul a prezentat o fascinatie deosebita asupra oamenilor,fiind si astazi unele din cele mai iubite pietre semipretioase.Chihlimarul este rasina fosilizata a unor specii de copaci,apreciata pentru culoare si frumusete inca din preistorie.In morminetele neolitice s-au gasit podoabe facute din chihlimbar.In zilele nostre se foloseste ca bijuterie,in industria parfumurilor,dar si in medicina traditionala.Numele provine din limba araba,"al anbar" si semnifica "auriu".Prezinta densitate foarte scazuta,are duritate intre 1 si 2,5 fiind foarte moale si este solubil in alcool,benzen si eter.Arde in foc,degajand miros specific de rasina.Se formeaza din rasina copacilor,scursa in urma unor traume fizice sau chiar in interiorul trunchiurilor (in acest caz nu contine bule de aer si nici fosile).Datorita presiunii si temperaturii produse de sedimentele de deasupra,rasina se transforma intai in copal,iar daca caldura si presiunea persista timp mai indelungat,in chihlimbar.






























       Se gaseste pe tot globul,in special incepand cu rocile de varsta Cretacica (datorita dezvoltarii coniferelor).In Europa,resurse insemnate se gasesc in zona Marii Baltice (90% din resursele mondiale).Aici,bucatile de chihlimbar sunt dislocate din roca gazda de valurile marii si aruncate pe tarm,sau prinse intre alge,de unde este destul de usor de recuperat.In alte parti ale lumii se extrage din cariere sau galerii miniere.O varietate la fel de celebra de chihlimabar provine din America Centrala si anume din Republica Dominicana,aceste fiind ceva mai scump decat cel baltic.
       Apare intr-o gama larga de culori,in mod obisnuit galben-deschis, galben-portocaliu,maroniu sau chiar negru.Cele mai neobisnuite culori sunt rosu,verde si foarte rar albastru.Poate fi opac,translucid sau transparent.
       Fiind atat de pretuit,bineanteles ca s-au gasit si metode de falsificare.De obicei,cel mai des se falsifica chihlimbarul ce contine incluziuni fosile (vegetale sau animale),acesta fiind si cel mai cautat si mai scump.Se folosesc rasini sintetice sau plastic.O metoda de verificare,desi nu sigura este atingerea unei bucati cu un ac inrosit in foc,daca miroase a rasina,este autentica.Metoda este brutala si nu este 100% sigura.Incercati sa achizitionati de la cumparatori de incredere sau direct de la oamenii care il cauta pe teren.In general evitati chihlimbarul in care insecta sau orice alta incluziune este pozitionata perfect si sta ca la fotograf.In natura,insectele prinse in rasina lupta pentru suprvietuire,asa incat apar prinse in diferite pozitii,sau doar resturi din ele.
       Cel mai vechi chihlimbar dateaza din Carbonifer sup.(320 mil.ani),apoi din Jurasic (180 mil.ani)si devine abundent incapand cu Cretacicul (150 mil.ani)cand se gaseste asociat cu insecte.Cel mai util in paleontologie este chihlimabrul ce contine bule de aer si fosile (vegetale si animale):bacterii,polen,plante,insecte,par,viermi,soparle mici,broaste,etc...),deoarece acestea folosesc la reconstructia ecosistemelor din trecut.Prin studierea bulelor de aer in laborator se poate afla compozitia atmosferei din acele timpuri.
































       In Romania,cele mai cunoscute locuri in care apare chihlimbarul sunt la Olanesti,Valcea si pa Valea Sibiciului,jud.Buzau.Aici,in com.Colti se gaseste Muzeul Chihlimbarului,care gazduieste una dintre celel mai valoroase colectii din lume.Aici se gaseste expusa o bucata bruta cantarind 1,857 kg.Din pacate in zona s-a exploatat industrial,iar o mare parte a iesit din tara.Chihlimabrul de Colti,numit Rumanit apare intercalat intre strate subtiri,azi fiind mai greu de gasit.Localnicii mai aduna totusi dupa ploi torentiale astfel de bucati.Prezinta o gama larga de culori de la negru opac la negru-verde,negru-galben,maro,galben stralucitor,uneori cu fosile si provine de la mai multe specii de pini,in special de la Pinus succinifera,avand o varsta estimata la 50-60 mil.ani.
























       Am si eu in colectia mea modesta o bucata de chihlimbar opac din Costa Rica si doua bucati transparente din Peru.Acestea doua sunt foarte interesante deoarece contin o multime de fosile micute,dar vizibile cu ochiul liber:viermi,musculite,purici si un picior de insecta.

8 comentarii:

  1. Daca te fascineaza acest domeniu, pe mine ma fascineaza preocuparea ta.

    RăspundețiȘtergere
  2. daca ai gasit chihlimbar cu ce pret l-ai vinde?
    sunt curioasa poate...cine stie
    cumpar
    ce pret ai da pa un chihlimbar mai mic dar mai lat
    ANASTASIA DAVID
    11ANI
    CATAMARASTI DEAL
    JUD.:BOTOSANI

    RăspundețiȘtergere
  3. interesanta descriere. as vrea sa aflu mai multe despre metoda de cautare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In zona Colti,Buzau a fost acum vreo 50 de ani o exploatare a chihlimbarului in cariera.Astazi aceasta este inchisa.Mai sunt localnici care stiu sa il caute printre straturile de carbuni expuse pe versanti,dar e dificil.Cel mai bine se gaseste in albiile paraurilor dupa ploile torentiale.In Republilca Dominicana se exploateaza in galerii.Chihlimbarul baltic se gaseste de obicei in starturi aflate acumpe fundul Marii Baltice,de unde ajunge uneori purtat de valuri pe plaja.

      Ștergere
  4. Am o piatra de CHIHLIMBAR de aproximativ 3 kg neprelucrata in starea ei naturala si asi dori sa o vind cine ma poate ajuta ofer comision nr 0754672220 Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  5. scantei iulian20 mai 2014 la 16:59

    Am cateva pietre de chihlimbar verzui si as vrea sa le vand , cina ma poate ajuta. nr. tel. 0746920348 .

    RăspundețiȘtergere
  6. Cumpar chihlimbar cu insecte fosilizate. Daca este real, suport pretul testului si ofer pret peste cel al pietei. Mail 122985@gmail.com

    RăspundețiȘtergere