Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

duminică, 29 septembrie 2013

Punctul fosilifer Carhaga (jud.Brasov)

       Atentie!Aceste rezervatii sunt protejate conform legilor in vigoare!
       Aceste informatii sunt publice si nu imi asum nicio raspundere pentru eventuale colectari neautorizate!

       Rezervatie paleontologica cu suprafata de 1 ha, situata in Muntii Persani, pe Valea Carhaga, afluent al Oltului, intre comunele Racosul de Jos si Augustin.
       La aceasta rezervatie se poate ajunge strabatand poteca ce urca ca o serpentina din spatele Haltei C.F.R.Olt, dupa care se coboara intr-o vale unde se afla zona de confluenta a paraului Chioves si paraul Carhaga.
       Aici se gasesc straturi groase de marne cenusii-albastrui inchis si roz, printre care se intercaleaza calcare fine cu o bogata fauna fosila.
       Aceasta fauna reprezentata in special de amoniti, a fost descoperita si mentionata pentru prima data de D.D.Preda si E.Jekelius in anul 1935 si ulterior cercetata de D.Patrulius, care aduce noi contributii la cunoasterea ei, introducand si termenul de "Strate de Carhaga", ce caracterizeaza partea centrala a Muntilor Persani.
       In afara diverselor specii de amoniti fosili (Semiformiceras, Hapoloceras carachteis, Pseudosubplanites loriloi, Pseudosubplanites ponticus, Substreblites zonarius, Spiticeras theodosie, etc...), in zona de confluenta a celor doua paraie s-a identificat o asociatie de foraminiferi apartinand speciei Lamellaptychus beyrichii, ce caracterizeaza fauna Cretacicului inferior.
       Importanta stiintifica, paleogeografica a faunei fosile identificata aici reprezinta un martor pretios al trecutului geologic si paleozoologic al tarii, fapt pentru care aceasta zona a fosat declarata monument al naturii.

Un comentariu:

  1. De unde este descrierea ? Ca nu prea are legatura cu realitatea . "Halta" este o gramada de moloz ( nu prea mare ) , "poteca serpuita" e la alegere ca sunt mai multe urme . Daca vrea cineva sa ajunga cel mai bine sa-si ia pozitia gps de pe Google Earth ( 46.044722 N , 25.485278 E , aprox ) ; cel putin asta e pe valea Carhagai . Cale de acces rezonabila , un drum forestier , marcaj cruce albastra , dar acesta vine dinspre NE ( Baraolt ) dupa ce se trece peste pasajul cu linia ferata in dreptul podului feroviar peste OLT .

    RăspundețiȘtergere