Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

duminică, 14 iulie 2013

Mineral crescut in laborator...

       Cu toate ca pana acum mi-au trecut prin mana mii de esantioane minerale si am destula experienta in a le recunoaste pe cele reale de cele "masluite", iata ca am cazut si eu in plasa...trebuie sa recunosc ca am fost pacalit.Anul trecut cu ocazia unui targ mestesugurasc organizat in oras si-au facut aparitia si niste vanzatori de pietre.Aveau pe taraba o gramada de piese, de la cuarturi si calcite din Maramures pana la diverse minerale din India si Brazilia.Cateva autentice, altele "masluite" pe care le-am recunoscut imediat.Din pacate cu unul m-au pacalit.Mi-a atras imediat atentia un mineral de o frumoasa culoare violeta pe care l-am banuit a fi fluorit.Vanzatorul sustinea si el ca este fluorit.L-am cercetat cu atentie si l-am achizitionat.Astazi, cautand pe net ceva informatii despre falsificarea mineralelor am dat peste acest mineral...poarta numele de Tschermigite si este crescut in laborator...Adevaratul Tschermigite este un mineral de aluminiu ce contine amoniac si sulfat, extrem de rar in natura si de culoare gri.Fiind atat de rar si dorit de colectionari, s-au gasit unii care sa il creasca in laborator, lucru destul de simplu.Acest esantion artificial va fi scos din colectie.


       Fiti foarte atenti cand cumparati minerale de la tarabe sau pe internet.Cel mai sigur este sa le achizitionati de la targuri specializate unde aveti garantia autenticitatii, iar daca aveti nelamuriri puteti discuta cu vanzatorii cunoscatori, unii chiar geologi.
       Principalele moduri de falsificare a mineralelor sunt:
- cresterea artificiala in laboratoare
- iradierea cu raze X sau Gamma
- tratamentul chimic
- tratamentul termic
- inlocuirea cu sticla sau rasini sintetice
       Eu personal nu tin in colectie minerale masluite, chiar daca unele par atractive.Am sa fac in curand o lista cu minerale pe care e bine sa le evitati, avand risc mare de a fi contafacute.
       Doamnelor, atentie mare la bijuterii, chiar daca sunt achizitionate din magazine de specialitate...un mic exemplu: 99% din rubinele de pe piata sunt tratate termic pentru a le da culoare si transparenta...un rubin de calitate poate fi mai scump decat un diamant de aceeasi marime...

6 comentarii:

  1. salut florin!daca vrei sa scapi de el si sa-l arunci poate mi-l dai mie!chiar daca este falsificat.

    RăspundețiȘtergere
  2. M-am distrat si eu crescand cristale, dar n-am nimerit o firma prea buna in supermarketul de unde am luat seturile. Insa am vazut la cineva unul superb, incat ai fi jurat ca e natural. Si pe ocazii am vazut din jocurile pentru copii. Evident ca nu se compara cu cele crescute in laborator.
    Abia astept sa citesc lista, chiar daca eu le cumpar in general de la Muzeul de geologie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua! Am colecta colectare minerale. Spune-mi, te rog, de unde puteți cumpăra în minerale Iasi? Mulțumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In Iasi se organizeaza de doua ori pe an expozitii Mineralia cu esantioane de vanzare.In Piata Unirii, langa Hotel Traian se gaseste un magazin ezoteric,Maya Conception.Acolo poti gasi cateva esantioane.

      Ștergere
  4. La Mineralia nu se aduc falsuri??? sa fim seriosi...si la targurile astea e plin de cristale prelucrate termic, crescute in laborator, etc. In general cam tot ce se vinde cu cativa lei.. nu poate fi de provenienta naturala. Cineva spunea mai sus de muzeul de geologie.Eu am vazut si la acolo cristale ce pareau masluiri. As vrea sa stiu unde se mai gasesc cele extrase de la Mama natura si cam cat costa un citrin natural, acvamarin, fluorina, etc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Expozantii Mineralia sunt buni cunoscatori ai mineralelor,unii chiar geologi autentici care au sursele lor de achizitii,acestea fiind targuri internationale de profil sau chiar direct din China,India sau Brazilia.Este posibil ca printre minerale sa fie si masluiri (mai ales printre cele prelucrate),dar toti oamenii cu care am vorbit mi-au spus acest lucru.In general sunt naturale.La muzeul de geologie si la targurile organizate cu ocazia zilelor oraselor vin tot felul de comercianti de pietre...Eu personal le recunosc,dar se mai intampla sa ma insel.Mergi cu incredere la expozitiile Mineralia.Domnul geolog Andrei Gorduza iti va raspunde la toate intrebarile.

      Ștergere