Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!duminică, 21 aprilie 2013

Lansare carte

                                          GEMOLOGIE PRACTICĂ
IDENTIFICAREA PIETRELOR PREŢIOASE
Mircea-Dragomir Andrei, gemolog

Cel mai complet ghid al pietrelor preţioase, fine şi de podoabă, cu prezentări generale şi explicaţii profesionale, cu peste 1.250 de ilustraţii, tabele, macro şi microfotografii.

Pentru persoanele interesate din România informaţiile profesionale despre pietrele preţioase constituie încă o mare problemă, datorită insuficienţei sau chiar lipsei totale a unor materiale publicate care să vehiculeze astfel de informaţii. Din acest motiv continuă să circule un adevărat “folclor” despre pietrele preţioase, fine şi de podoabă care se reflectă în mod negativ atât asupra bijutierilor, vânzătorilor şi comercianţilor de bijuterii şi pietre preţioase, cât şi asupra consumatorilor.
            Lucrarea este destinată tuturor celor care lucrează în domeniu sau au legătură cu acest vast domeniu,  fiind practic un “manual  de bază” pentru identificarea pietrelor.
            Gemele sunt descrise în ordinea importanţei lor economice, pe primul plan situându-se pietrele preţioase tradiţionale. Pe lângă acestea, autorul a tratat cu multă atenţie şi materialele organice nobile.
            Pentru persoanele cu mai puţină experienţă, lucrarea oferă posibilitatea identificării corecte a unei game largi de geme folosite în bijuterie. Doar cu ochiul liber, foarte puţine pietre pot fi identificate. Acest lucru este cu atât mai evident, cu cât pe masa bijutierului/comerciantului sau la consumator, ajung aproape întotdeauna pietre tăiate şi şlefuite care şi-au pierdut înfăţişarea iniţială, respectiv forma cristalină, iar uneori, prin diferite tratamente, au căpătat alte însuşiri.
            Până în prezent, nu a fost inventat vreun instrument universal, cu care să se poată identifica toate pietrele preţioase, pietrele fine, perlele, etc sau calitatea lor. Prezentând fiecare gemă în parte, autorul a ales cele mai relevante şi mai eficiente metode de expertizare, într-o succesiune logică, menită să uşureze această activitate şi să scurteze timpul de lucru.
            O atenţie deosebită este acordată pietrelor sintetice, artificiale şi imitaţiilor, dată fiind dezvoltarea fără precedent a acestei adevărate industrii. Descoperirea în ultima vreme a procedeului Ramaura de producere a rubinelor sintetice, sinteza moissanitului aproape incolor, confundabil cu diamantul, colorarea prin difuziune a safirelor, folosirea colorimetrului electronic pentru diamante, a laserului de mică putere pentru testarea perlelor, spectroscopia Raman, spectroscopia în infraroşu ş.a. constituie numai câteva exemple.
            Cunoaşterea pietrelor preţioase nu reprezintă un snobism şi nici un capriciu trecător al modei, nu constituie doar o problemă financiară pentru economişti sau o temă specială pentru mineralogi, istorici ai artei, arheologi sau bijutieri, ci este în primul rând şi o chestiune de cultură  generală, deoarece pietrele preţioase sunt strâns legate de însăşi istoria şi civilizaţia omenirii.

Format 16,5 x 23,5 cm, cartonată. 444 pagini.
Informaţii/comenzi:    Dl. Mircea-Dragomir Andrei, ammircea@yahoo.com, 0724.330563
                                    Dl. Andrei Gorduza, contact@mineralia.ro, 0724.503180

2 comentarii:

 1. Poti sa imi spui te rog cat costa cartea ? Daca se poate, poti recunoaste urmatoarea planta ? Cea mai tanara, are flori roz si tulpine rosii cu mucilagiu pe tulpina, putin pe capsula pe partea de jos si pe virful ce iese (pistil poate). Cea matura nu are toate acestea. Crezi ca mi-ar raspunde cei din gradina botanica din orasul tau ? Fiindca cei de la mine nu raspund la email.
  http://i40.tinypic.com/33cu32h.jpg
  http://i39.tinypic.com/334kxug.jpg
  http://i40.tinypic.com/24g9ekk.jpg
  http://i43.tinypic.com/56u0w.jpg

  RăspundețiȘtergere