Cu toate ca anul acesta nu prea am mai avut timp de pietre, am reusit totusi sa fac cateva achizitii noi de minerale si fosile.Am luat decizia sa fiu mai selectiv si sa adaug colectiei doar mineralele si fosilele de valoare, in limita posibilitatilor mele.
Iata nouatile din ultima luna.
Incep cu celebrul cuart de Arkansas.Acest cristal deosebit este al treilea pe care il am din aceasta zona.Este achizitionat de pe eBay, de la acelasi user, arrowheadmine,omul fiind chiar proprietarul celebrei cariere de cuart.Acest cristal este incredibil de clar, eu personal nu am mai vazut asa ceva pana acum.Singurul lui defect este unul natural.Candva dupa formare a suferit un soc, fiind rupt brutal de pe baza, probabil in urma unui cutremur violent in cursul inaltarii muntilor Ouachita.Din fericire, toate aceste rupturi s-au "vindecat" natural in urma continuarii activitatii hidrotermale, asa incat acest cristal nu prezinta nici macar un defect provocat de om.Eu l-am achizitionat necuratat, exact asa cum a fost pastrat in pamant timp de 280 milioane de ani, fiind acoperit de un strat gros de oxid de fier.Am preferat curatarea usoara, cu o periuta de dinti si sapun in loc de baia de acid oxalic pe care o fac acesti proprietari de mine inainte de a pune cristalele in vanzare.Am lasat intentionat cateva urme de oxid de fier pentru aspect.
Cuart-Arrowhead Mine, Mt.Ida, Arkansas 8x3,5 cm
Acelasi cristal dupa curatare
Alta achizitie interesanta o reprezinta acest granat avand o nuanta verzuie.
Granat-Dognecea,CS 10x6 cm
Urmatoarea piesa este un cluster de cuart de Ocna de Fier, piesa absolut superba, cu varfuri lungi si perfecte, dispunse deosebit de estetic.Prezinta multe macle, pe care eu personal nu le-am vazut niciodata la un cluster de cuart din zona Maramuresului.Cu toate eforturile mele, nu am reusit inca sa il curat in totalitate de depunerile de oxid de fier pentru a pune in evidenta cristalele de cuart transparente.Va trebui sa apelez la o solutie chimica, probabil Deruginol.
Cuart-Ocna de Fier, CS 15x8x8 cm
Cuart cu siderit-Maramures 15x15 cm
Am reusit sa achizitionez si cateva fosile, printre care unele din Romania.
Iata un amonit de varsta Jurasica, provenind la de Svinita (Saraorschi), CS, unul dintre cele mai importante puncte fosilifere Mezozoice din Carpati.Inca nu am reusit identificarea cu exactitate a speciei.Provine din stratele de Klauss si este foarte bine conservat.
Amonit-Svinita, CS.Jurasic 6,5 cm
Amonit-Maroc 9 cm
In sfarsit, cateva impresiuni fosile de plante de varsta Carbonifera, apartinand erei Paleozoice si provenind din zona Banatului.Aceste plante, in majoritate ferigi si stramosi ai plantei actuale coada calului, au trait intr-o mlastina tropicala cu apa dulce, acum 350-300 milioane ani.Sunt specii des intalnite la acea vreme pe toata suprafata Pamantului, fiind inainte de ruperea supercontinentului Pangeea.
Annularia stellata-impresiuni de frunze, Carbonifer, Secu CS 12x8 cm
Impresiune de trunchi si frunze-Carbonifer, Secu CS 15x8cm
Pecopteris sp?
Lemn pietrificat-Carbonifer, Secu CS 16x8cm
Lepidodendron?
Trunchi pietrificat-Carbonifer, CS 6x5,5 cm
Calamodendron?
Frumoase . Personal sunt interesat de lemne . Ar fi fost bine daca puneai si o poza cu reversul .
RăspundețiȘtergereNumai bine si un Craciun fericit !
Liviu
Pe partea cealalta este asemanator.Din pacate acest lemn este puternic pietrificat si se observa greu detaliile.Presupun totusi ca este o bucata de scoarta.Totusi intre cele doua fete se poate observa un sist metamorfic...Asadar,ori lemnul a fost puternic metamorfozat,ori e doar o bucata de sist cu aspect de lemn...
ȘtergereSalut Florin,
RăspundețiȘtergereDin ce vad o parte din fosile sunt tratate (lacuite) cu ceva. De ceva vreme incerc sa caut solutii pentru conservare si in ultimul timp se pare ca am gasit-o, dar inca nu stiu daca sa o aplic pe majoritatea fosilelor sau doar pe cele care din cauza uscarii au inceput sa crape si sa se exfolieze. Soultia ar fi Paraloid b-72 diluat in acetona industriala (singura solutie gasita la noi din toate cele enumerate pe un site de specialitate). Tu ce zici? Prin aplicarea de rasini acrilice stiu ca o sa apara putin luciu care se mai poate estompa prin stergerea cu o carpa cu acetona, dar in acelasi timp o fosila "lacuita" isi cam pierde din valoare.
PS. Foarte frumoase noile achizitii
Salut!Ma bucur ca ai observat.Nu ma pricep la solutiile de conservare,dar omul de la care am achizitionat piesele mi-a zis ca a aplicat un fel de lac folosit special de colectionarii de fosile.Din cate am inteles este adus din Germania.Eu personal nu sunt de acord cu acest lucru,le prefer absolut naturale,desi uneori chiar este nevoie de protectie.Daca vrei,ma interesez exact ce fel de solutie a folosit sau pot sa iti dau adresa de mail a omului respectiv.Are experienta in colectarea de fosile si ai ce discuta cu el.
ȘtergereSalut,
RăspundețiȘtergereChiar m-ar interesa. Daca nu are nimic impotriva acea persoana. Ai mailul meu.
Foarte frumoase noile esantioane. Va felicit si va doresc mult, mult spor in continuare cu colectia.
RăspundețiȘtergereP.S. Sarbatori Fericite!
Multumesc! Sarbatori fericite si tie!
ȘtergereLa multi ani .Superbe minerale si as avea si eu o rugaminte dac se poate :http://sabinbi.blogspot.ro/ acesta este blogul meu cu minerale , sper ca saptamana asta si cealalta sa termkin de urcat pozele saunt vreo 600 de poze aproximativ 150 de minerale si cristale , astept parerea unui "veteran" in domeniu te rog
RăspundețiȘtergerehttp://sabinbi.blogspot.ro/ acesta este blogul meu cu minerale , sper ca saptamana asta si cealalta sa termkin de urcat pozele saunt vreo 600 de poze aproximativ 150 de minerale si cristale , astept parerea unui "veteran" in domeniu ,te rog
RăspundețiȘtergere