Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

miercuri, 5 octombrie 2011

Revista "Comorile Pamantului" nr.55

       Salutare colectionari!
       Asa cum s-a anuntat inca de saptamana trecuta,numarul 55 al revistei Comorile Pamantului,vine insotit de o mostra de cuart cu incluziuni.Eu am avut sansa sa nimeresc incluziuni de rutil si in numarul trecut,in care aparea cuartul fumuriu...Deci avem de-a face cu cuart cu incluziuni,desi nu se specifica ce fel de incluziuni...eu am aruncat o privire pe mai multe reviste si toate cuarturile erau fumurii,dar aproape imposibil de vazut incluziunile,asa ca am luat unul la nimereala.Am nimerit cuart fumuriu cu incluziuni de rutil,destul de frumoase,chiar si un buchet,dar greu de fotografiat.Incluziunile in cuart pot fi solide (date de mai multe minerale,cum ar fi: rutil,epidot,pirita,hematit,lepidocrit,turmalina,argila,etc), lichide sau gazoase (cuart enhydro).Aceste incluziuni se formeaza in procesul de crestere al cuartului.Sper sa aveti noroc sa gasiti un cuart cu bule de apa si gaz...sunt deosebite...
       Cuartul rutilat poarta denumirea populara de "parul lui Venus".Despre cuart (bioxid de siliciu) am scris destule lucruri,il cunoasteti destul de bine,asa ca o sa spun cateva cuvinte despre rutil,mineralul ce formeaza incluziuni,cel putin la esantionul meu.
       Acest mineral este cunoscut,mai ales sub forma cristalelor aciculare aurii,ce formeaza incluziuni in cristalele de cuart.
       Cristalele de rutil sunt prismatice si adeseori striate,maclele fiind comune.Culoarea este rosie-maronie,rosie,galbena sau neagra,urma maro deschis spre galben.Este un mineral transaparent sau opac,cu un luciu submetalic sau adamantin.
       Se formeaza ca mineral accesoriu in multe roci vulcanice,in sisturi metamorfice si gnaise precum si in filoane hidrotermale.Formeaza adesea manunchiuri stelate in cuart si in corindon (rubinele stelate).
       Face parte din clasa oxizi,cristalizeaza tetragonal,clivaj bun,spartura de la concoidala la neregulata,duritatea 6-6,5,densitate 4,23.
       Succes la pietre!


                               Cuart rutilat,desi nu se vad in poze,cristalele de rutil sunt acolo...

                                          Cuart cu incluziuni de turmalina-colectia mea
                                



12 comentarii:

  1. nu mai cumpar revista de la nr 40

    RăspundețiȘtergere
  2. nici io nu mai cumpar de la 41 si nici nu regred ca mam uitat la toate nr ce o aparut si toate o fost naspa in afara de una

    RăspundețiȘtergere
  3. nici io nu mai cumpar de la 41 si nu regred ca nu o bagat pietre faine numa una cred ca 43 in rest toate naspa,parerea mea

    RăspundețiȘtergere
  4. Florin, foarte fain cuartul: si cel pe care l-ai luat cu revista si cel pe care-l aveai deja. Eu sunt super fericita cu cuartul meu, numai ca nu stiu ce incluziuni are :( E un mineral auriu, care seamana putin la aspect cu distenul. Habar n-am ce poate fi.... Dar oricum, arata fain.
    Eu continui sa-mi iau toate revistele pentru ca toate toate pietrele sunt frumoase, fiecare in felul ei. Numai bine.

    RăspundețiȘtergere
  5. Aseara am intrat in chioscul de ziare din mall si mai erau 2 reviste. Am zis sa ma uit de curiozitate; bineintles ca mi-am mai luat o revista :D

    RăspundețiȘtergere
  6. credeti ca exista cumva vre-un magazin de unde asi putea achizitiona niste minerale in orasul oltenita?

    RăspundețiȘtergere
  7. florin ,nu am apucat sa cumpar revista crezi ca am vreo sansa sa o mai gasesc pe data de 11.10 2011

    RăspundețiȘtergere
  8. Cu siguranta o gasesti.De obicei la chioscuri,revistele raman pana la aparitia urmatorului numar.

    RăspundețiȘtergere
  9. multumesc pt informatie ,Florin

    RăspundețiȘtergere
  10. @ Anonim
    Si eu sunt din Oltenita. Daca vrei putem discuta. Pentru asta intra pe blogul meu.

    RăspundețiȘtergere