Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

miercuri, 26 octombrie 2011

Revista "Comorile Pamantului" nr.58

       Salutare colectionari!
       Astazi,miercuri 26 octombrie a aparut numarul 58 al revistei Comorile Pamantului,numar insotit de un esantion de Cordierit.Eu personal nu am in colectie acest mineral,asa ca este binevenit.Din pacate esantioanele vazute de mine la chiosc erau de dimensiuni mici si de culoare albastru inchis spre negru,in habitus masiv,fara cristale vizibile.
       Cateva cuvinte despre acest mineral: este un silicat ce cristalizeaza in sistem ortorombic.Formeaza cristale scurte si prismatice,adesea maclate.Alte habitusuri sunt masive si granulare.Este de obicei de culoare albastra,dar poate fi si verde,galben,gri,maroniu.Una dintre cracteristicile sale este pleocroismul (fenomen de modificare a culorii anumitor cristale cand sunt privite prin transparenta din diferite directii).
       Este un silicat,cu formula (Mg,Fe2+)2(Al2Si)[4][Al2Si4O18]
       Cristalizeaza ortorombic,are duritatea 7-7,5 si densitatea 2,53-2,78.Clivajul este nedefinit,spartura concoidala,luciu sticlos,urma incolora.
       Cordieritul se formeaza in rocile eruptive si in rocile metamorfice de contact.
       Cordieritul prezinta si o varietate transparenta cunoscuta sub numele de Iolit (piatra violet),safir de apa sau dicroit.
       In Romania,cordieritul se intalneste in gnaise si micasisturi din M-tii Capatanii (Valea Repedea,Dealul Ursului);in pegmatite si gnaise cu antofilit din M-tii Godeanu;in micasisturi din Valea Ierii (M-tii Gilaului);in corneenele granitului plagioclazic din Valea Moravitei (Ocna de Fier);la Muntele Mare;in corneenele de la Iacobdeal-Tulcea,la Tincova (Caransebes);la Arieseni (Campeni);in corneenele de la contactul andezitelor si dioritelor din M-tii Tiblesului sau din M-tii Hudinului  (in macle senare,uneori piritizate);la Uroiu (Hunedoara),etc...
       Numai bine si succes la pietre!


7 comentarii:

  1. Salutare.
    Florin, arata foarte interesant piatra de azi. De-abia astept sa-mi iau si eu revista :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut,Lory.Da,e interesanta pietricica de azi,dar cam mica si de o culoare ciudata,un albastru foarte inchis,spre negru.

    RăspundețiȘtergere
  3. Stie cineva ce va aparea in viitorul numar ?

    RăspundețiȘtergere
  4. salut, cred ca este cea mai mica pietricica pe care o am in colectie, este ffff mica :((...si din nou doar un singur exemplar la chiosc nu am avut de unde alege.

    Anca

    P.S. Dar de ce zici Florin ca are culoare ciudata,crezi ca ar putea fi altceva?

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu,nu cred ca e altceva,dar culoare e cam ciudata...la inceput mi s-a parut neagra,apoi la lumina e albastreu f inchis.

    RăspundețiȘtergere
  6. felicitari, ai gasit un esantion ENORM fata de ce am vazut la chioscuri...sunt fff dezamagita de acest nr, a trebuit sa merg in 4 locuri pt a gasi o pietricica acceptabila (2/2cm) si nu ma refer doar la dimensiune, majoritatea pe langa faptul ca erau minuscule erau acoprite sau cu incluziuni de biotit/mica din cauza careia cred ca si aveau culoarea destul de negricioasa...in 2 locuri am fost prima pers care si-a ales revista si nu aveam din ce, daca nu aveam un program mai flexibil de lucru ar fi trebuit sa ma multumesc cu un esantion minuscul si plin de impuritati...este o bataie de joc ce au facut cei de la editura!!!

    RăspundețiȘtergere