Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

miercuri, 12 octombrie 2011

Revista "Comorile Pamantului" nr.56





       Salutare colectionari!
       Numarul de astazi al revistei Comorile Pamantului vine insotit de un esantion din mineralul Spodumen.
       Am avut ceva probleme dimineata sa gasesc revista...la multe chioscuri nu era de gasit,asa ca a trebuit sa o cumpar mai tarziu din alta parte.Esantioanele sunt de dimensiuni mici si medii, de culoare verzuie si prezinta structura cristalina vizibila.
       Acest mineral LiAl[Si2O6] este un silicat din grupa silicatilor si cristalizeaza monoclinic,are duritatea 6,5-7,5,greutate specifica 3,0-3,2,clivaj perfect,spartura neregulata sau concoidala.
      Formeaza cristale prismatice care sunt adesea turtite,maclate si striate vertical.Pot ajunge la dimensiuni mari.Poate aparea de asemenea sub forma unor mase sfaramicioase.Culoarea poate varia foarte mult.Poate fi incolor,alb,gri,galben,verzui,verde smarald (hiddenit),roz sau lila (kunzit).Urma este alba.Spodumenul este un mineral transparent pana la translucid.Acest piroxen are un luciu sticlos.
       Se formeaza in pegmatitele granitice.Se intalneste cu alte minerale pegmatitice cum ar fi: feldspat,muscovit,biotit,lepidolit,mica,cuart,columbit,beril,turmalina si topaz.Este metastabil si se gaseste adesea alterat total sau partial in lut sau mica.
       Doua varietati ale spodumenului sunt cinsiderate pietre geme: Hiddenitul de o frumoasa culoare verde smarald este ceva mai rar; mai des intalnit este Kunzitul liliachiu sau roz care aparfe frecvent sub forma de cristale transparente.
       Numai bine si succes la pietre!









   

13 comentarii:

  1. e destul de tare ,dar am ales sa nu il cumpar.am fost la chiosc si am cerut numarul 56,m-am uitat la el si am intrebat-o daca are si alte numere ,vanzatoarea me-a aratat nr 43 agatul pe care nu reusisem sa-l cumpar ,si l-am luat pe acela .era ultima revista.nu este prea bun ,ca cel luat de tine dar e ok.

    RăspundețiȘtergere
  2. florin,ce duritate crezi ca are spodumenul luat de tine?

    RăspundețiȘtergere
  3. in nr 57 ??chalcedony tumb?? probabil calcedonie slefuita/rulata

    RăspundețiȘtergere
  4. calcedonie albastra cel mai probabil.rulata si vopsita.n-am mai avut de mult ''cioara vopsita''.se numeste chalcedony tumbled.

    RăspundețiȘtergere
  5. florin poti explica mai bine ce fel de calcedonie?

    RăspundețiȘtergere
  6. Tocmai a explicat Emil...este vb despre calcedonie rulata,dar nu cred sa fie vopsita artificial.Culoarea bleu este caracteristica calcedoniilor.

    RăspundețiȘtergere
  7. Salut, esantionul meu este frumos, are si un alt mineral cred :), o partedin esantion este sticlos ,transparent, dar cu un luciu asemanator cu solzi de peste sau asemanator cu sideful de pe o scoica.Ce ar putea fi? Multumesc


    Anca.

    RăspundețiȘtergere
  8. In ultimul timp am cumparat de la targuri diferite pietre slefuite (malachit, zoisit, nefrit, jasp leopard etc). Din ceea ce stiti sunt in stare naturala sau sunt vopsite artificial?
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  9. In general pietrele cumparate de la targuri de profil,gen Mineralia sunt absolut naturale (multi vanzatori fiind geologi).Pe la magazine sau tarabe cu pietre pe la targurile de zilele oraselor se mai gasesc pietre "aranjate".Nu e cazul celor descrise de tine mai sus.Trebuie mare atentie le pietre cum ar fi:cuart fumuriu,cristal de stanca citrin,calcantit,turcoaza,dar mai ales la agate.Feliile acelea colorate in toate nuantele nu prea sunt ok.De obicei pietrele se vopsesc la sursa si vin direct asa la comercianti,cel mai des din Brazilia.

    RăspundețiȘtergere
  10. Multumesc pentru raspuns.
    In alta ordine de idei se pare ca vor fi doar 80 de numere in colectia "Comorile pamantului" iar din 11 octombrie Deagostini face un studiu de piata cu "Cristale si pietre" in cateva orase.

    RăspundețiȘtergere
  11. Ms.de info.Revista respectiva a aparut deja,din cate stiu doar in 4 judete.Contine doar pietre slefuite,sfere,piramide,obeliscuri...se pare ca revista se axeaza doar pe proprietatile energetice ale cristalelor.

    RăspundețiȘtergere
  12. La ultimul targ de la Muzeul de geologie mi-a spus unul dintre comercianti ca tot mai multe esantioane sunt "aranjate" de chinezii care importa din Brazilia, pe langa ce faceau brazilienii.

    RăspundețiȘtergere
  13. Din pacate este adevarat...si aia chiar se pricep sa le aranjeze.Am si eu cateva piese dubioase din China...se vede ca sunt cristale lipite.Dar sunt multe procedee chimice,mai greu de depistat.

    RăspundețiȘtergere