Salut!

Salut!
Bine ati venit in minunata lume a rocilor si mineralelor!















Ziarul

duminică, 2 octombrie 2011

Punctul fosilifer Suslanesti (jud.Arges)

        Atentie!Aceste rezervatii sunt protejate conform legilor in vigoare!

       Rezervatie paleontologica cu suprafata de 1 ha,situata pe Valea Argesului,langa satul Suslanesti (comuna Mioarele),in apropierea orasului Campulung.
       Rezervatia se afla pe dealul Hobaia care ste situat pe un fundament de depozite oligocene reprezentate prin sisturi bituminoase brune-negricioase in care s-a conservat o bogata fauna ichtiologica.De studiul acesteia s-a ocupat geologul M.Pauca,care a identificat circa 30 specii de pesti dintre care 13 sunt noi pentru stiinta.Acesti pesti fosili s-au conservat prin mumifiere,scheletul lor ramand ca o amprenta  pe suprafata sisturilor disodilice.
       Studiul acestor pesti fosili oligoceni a permis o grupare a lor in trei categorii:
  • pesti autohtoni,care au trait la suprafata apei si in apropierea tarmurilor;
  • pesti de adancime care prezentau un corp turtit dorso-ventral si ochii de aceeasi parte a capului;
  • pesti migratori care erau doar in trecere prin aceste zone.
        Impresiunile din sisturile disodilice de la Suslanesti mai cuprind unele specii de arbori care populau aceste tinuturi:Cinnamomum,Laurus,Fagus,MAgnolia,Quercus,resturi de insecte,crabi,vertebre de mamifere,pene de pasari si altele.
       Aceasta zona fosilifera de la Suslanesti prin valoarea sa paleogeografica are un renume international,fapt pentru care este declarata monument al naturii.

                                           Rezervatia paleontologica Suslanesti

2 comentarii:

  1. Stimate domn, rezervatia se afla chiar in sat, pe malul stang al raului Argesel (ati mutat Suslanestiul la Curtea de Arges, pe raul Arges!), pe dealul Marlauz. Dealul Hobaia este mai in aval putin si mai sus, ca altitudine, pe interfluviul dintre Argesel si Dambovita river. Chiar credeti ca are doar 1 ha? S-a mai dezgolit, adica aflorimentele acum sunt mult mai extinse. Rezervatia nu se afla pe un fundament de depozite oligocene, ci este constituita din depozite de aceasta varsta, fundamental rezervatiei si implicit al dealului Marlauz este mai vechi, ante-Oligocen. Sisturile alea bituminoase, uneori brune-negricioase, alteori cu eflorescente de sulf la exterior sunt sisturi disodilice sau, simplu, disodile (roci cu matrice argiloasa). Aceastea sunt intercalate cu menilitele (roci mai dure, daca le-ati simtit, cu matrice silicioasa), ambele de varsta oligocena. Mixtura asta se vede in afloriment si a conservat fauna oligocena care se regaseste acolo, descrisa amplu, pentru inceput de maestrul Pauca si ulterior completata prin studii stiintifice, unele recente (Paul Constantin, de ex). Ma lasa rece fraza de la inceputul scrierii d-voastra. Reamintiti asta primarului Postoaca (parca asta ii e numele), autoritatilor judetene sau statale. Nu de alta, dar saracul nea Lica degeaba a pus tabla indicatoare cu timida lui incercare de a pastra macar vizual informatia ca exista catalogata si recunoscuta ca rezervatie. Tabla a disparut, nea Lica la fel, ranger angajat sa pazeasca mestecenii de furia tiganilor sau mai putin a localnicilor de catre primarie, ioc. Ca sa nu mai zic de o umila informare privind rezervatia. Scriere prolitica in continuare. Cu stima.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi cer scuze daca e asa...nu am fost personal acolo.informatiile sunt luate din cartea Rezervatii si Monumente ale Naturii din Romania,autori Gh.Mohan,A.Ardeleanu,M.Georgescu.Am gasit si eu cateva erori in descrierile rezervatiilor...Multumesc pentru observatie.

      Ștergere